x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ALERTĂ - Doi copii au murit în urma unei avalanșe în Munții Retezat - UPDATE

ALERTĂ - Doi copii au murit în urma unei avalanșe în Munții Retezat - UPDATE

22 Apr 2017   •   15:01
ALERTĂ - Doi copii au murit în urma unei avalanșe în Munții Retezat - UPDATE

UPDATE: Avalanşa a avut loc între Şaua Bucurei şi Vârful Peleaga şi a surprins un grup format din 5 persoane. 

La faţa locului intervin pompierii militari, jandarmi montani şi salvamontişti. 

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrăgeau atenţia, în urmă cu o zi, asupra pericolului "iminent" de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat, din cauza stratului de zăpadă proaspătă care s-a aşternut în ultimele zile şi care măsoară aproape un metru la altitudini mari şi în zonele de creastă. 

"În Retezat şi Parâng, pe creste şi la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă ajunge la un metru. Pericolul de avalanşă este iminent în toate zonele de creastă şi pe pantele cu o înclinare mai mare de 25 de grade. Le recomandăm turiştilor să rămână în apropierea cabanelor şi să evite traseele de creastă sau schiul de tură", declara vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. 

Avalanșa ar fi fost provocata de grupul de 50 de persoane din care făceau parte și cei 5 care au fost surprinși de valul de zăpadă,

O avalanșă produsă în munții Retezat, între Bucura și Poiana Pelegii, a surprins cinci turiști din care 2 copii care au decedat, informeaza ISU Hunedoara.

Turiștii se aflau pe un traseu de vară în momentul în care au fost surprinși de avalanșă.

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras vineri atenţia asupra pericolului "iminent" de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat, din cauza stratului de zăpadă proaspătă care s-a aşternut în ultimele zile şi care măsoară aproape un metru la altitudini mari şi în zonele de creastă. 

"În Retezat şi Parâng, pe creste şi la altitudini de peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă ajunge la un metru. Pericolul de avalanşă este iminent în toate zonele de creastă şi pe pantele cu o înclinare mai mare de 25 de grade. Le recomandăm turiştilor să rămână în apropierea cabanelor şi să evite traseele de creastă sau schiul de tură", a declarat vineri şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. 

Pe de altă parte, iubitorii sporturilor de iarnă pot schia gratuit, sâmbătă, în staţiunea Straja, din Valea Jiului, pe pârtia Constantinescu, unde zăpada măsoară circa o jumătate de metru şi a fost bătută cu ratracul. 

"Am pregătit pentru schiori pârtia Constantinescu. Aici se va putea schia gratuit sâmbătă între orele 09,00 şi 17,00. Chiar dacă este sfârşit de sezon, se poate schia excelent. Oferim gratuitate pentru că în acest fel vrem să le mulţumim tuturor turiştilor care au venit la schi în Straja pe parcursul iernii care s-a încheiat", a explicat administratorul pârtiei, Emil Părău. 

Drumul de acces spre staţiunea Straja a fost curăţat de zăpadă şi se poate circula uşor, cu plecare din oraşul Lupeni. 

Știre în curs de actualizare.

×