x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Noi specii de animale la Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Noi specii de animale la Grădina Zoologică din Târgu Mureș

de Redacția Jurnalul    |    21 Iul 2023   •   20:08
Noi specii de animale la Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Grădina Zoologică din Târgu Mureș se îmbogățește cu 9 animale noi. Au sosit patru capibare născute anul trecut, din Hanovra, patru papagali Ara, din Rhenen, Olanda și o bufniță din Mirlo, tot Olanda.

Despre capibare, trebuie știut că sunt cei mai mari rozătoare de pe Pământ. Ele ajung la o lungime de 106-134 cm și o înălțime de 50-62 cm. Greutatea lor variază între 35 și 66 de kilograme. Femelele sunt mai mari decât masculii. Trăiesc în America de Sud, în mare parte în Brazilia, Uruguay, Venezuela, Columbia și Argentina. Preferă locurile, unde apa este ușor accesibilă, cum ar fi pajiști inundate și mlaștini, dar pot fi întâlnite și în păduri uscate, tufișuri și pe pajiști.

Capibarele trăiesc în grupuri de 15-20 de indivizi, formate atât din masculi, cât și din femele. Grupul este condus de un mascul dominant bătrân. În sezonul uscat, se adună în grupuri mai mari, cu sute de indivizi. Comunică între ei cu ajutorul mirosului și a sunetelor. Au mai multe tipuri de sunete: lătrat, fluierat, murmurat și un sunet caracteristic de pocnit. Masculii au glande la nivelul nasului, cu ajutorul cărora își marchează teritoriul. Sunt activi în zori și la amurg. Trăiesc în simbioză cu mai multe specii de păsări. Sunt animale erbivore. Hrana lor constă din plante acvatice, frunze, scoarță de copac, semințe, ierburi și plante cultivate.

Perioada de împerechere durează tot anul, dar se înregistrează un vârf în sezonul ploios (mai-iunie). Masculul dominant se împerechează cu femelele din grup în apă. Femelele se pot împerechea și cu masculii mai puțin dominanți. Perioada de gestație este de 150 de zile, iar femela naște de obicei între 2 și 8 pui. Celelalte femele din grup participă la îngrijirea puilor. Deși sunt hrăniți inițial cu lapte matern, încep să mănânce și hrană solidă de la început. Separarea de mamă are loc în jurul vârstei de 3 luni. Ajung la maturitate sexuală la 18 luni.

Nu sunt animale pe cale de dispariție. Dușmanii lor naturali sunt anaconda verde, caimanul negru, jaguarul, ocelotul și puma. Oamenii vânează aceste animale pentru carnea lor, dar și pentru a preveni eventualele daune în agricultură. Biserica Catolică (poate datorită stilului lor de viață acvatic?) a hotărât ca în timpul postului carnea lor să poată fi consumată.

Durata lor de viață este estimată la 6 ani în sălbăticie și 12 ani în captivitate.

În ceea ce privește papgalii Ara, în Grădina Zoologică din Târgu Mureș trăiesc deja două exemplare: Maya, o femelă de 12 ani, și Tommy, un mascul de 23 de ani. Din noii papagali sosiți, doi sunt masculi, unul dintre ei având 22 de ani, iar celălalt este fiul lui Tommy, Knik, în vârstă de 8 ani. De asemenea, au sosit și două femele, ambele fiind fiicele Mayei. Acestea au 4, respectiv 2 ani.
Având în vedere că nu există contact propriu-zis cu vizitatorii, animalele sosite pot fi vizitate și în timpul carantinei de 2 săptămâni.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: animale targu mures Grădina Zoologica