x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Atenție la fraudele online! Poliția Română: "Un nou tip de încercare de a înșela oamenii"

Atenție la fraudele online! Poliția Română: "Un nou tip de încercare de a înșela oamenii"

de Redacția Jurnalul    |    04 Oct 2023   •   13:00
Atenție la fraudele online! Poliția Română: "Un nou tip de încercare de a înșela oamenii"

Avertisment din partea Poliției Române privind o nouă fraudă online prin care atacatorii folosesc numele unei instituții ori al Interpolului pentru a crea panică și a-i determina pe oameni să trimită bani.

Poliţia Română, alertă de fraudă online: "Este un nou tip de încercare de a înşela oamenii"

Infractorii trimit adrese în numele unor instituții publice, precum Interpol, Politia Română, în care le comunică utilizatorilor că sunt citați într-un dosar penal privitor la pornografie infantilă, contrabandă cu țigări şi alte infracțiuni grave pentru a-i convinde să trimită bani pentru a scăpa de anchetă.  

"Este un nou tip de încercare de a înșela oamenii pentru a face rost de diverse sume de bani, persoanele rău intenționate. În ultima perioadă, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la mai multe tentative de înșelăciune. Oamenii au înțeles sa respecte recomandările transmise de Poliţia Română, astfel încât să nu dea curs unor astfel de solicitări", explică Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, citat de ziarulunirea.ro

Populația trebuie să știe că Poliţia Română, Interpolul şi celelalte instituții ale statului român nu trimit astfel de adrese iar poliţiştii nu solicită sume de bani.

Cum să nu devii victimă

Autoritățile recomandă oamenilor să fie vigilenți când primesc e-mailuri. 

  • nu daţi curs solicitărilor, nu accesați link-urile transmise de persoanele rău intenționate şi cel mai important nu trimiteți sume de bani.
  • sesizați cea mai apropiată secție de poliţie, astfel încât să fie demarate cercetări pentru identificarea persoanelor care practică acest nou mod de operare în mod infracțional, pentru a fi trase la răspundere penală de către adevărații polițiști.
  • studiați cu mare atenţie adresele de email respective, pentru că infractorii scriu mesaje cu erori gramaticale şi generează adrese care în realitate nu există.
×
Subiecte în articol: frauda online politie Interpol