x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc însemnat de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

Risc însemnat de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   18:45
Risc însemnat de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

În Munții Făgăraș și Bucegi este risc însemnat de avalanșă, potrivit buletinului emis de Administrația Națională de Meteorologie și valabil de marți de la ora 20.00 până joi la ora 20.00.

În Munții Făgăraș și Bucegi, la peste 1800 m, stratul de zăpadă proaspătă de 5-10 cm nu va suferi modificări importante, datorită temperaturilor scăzute care încetinesc transformările cristalelor. Acest strat este depus peste zăpada veche, care este stabilizată, tasată și înghețată. Vântul puternic a spulberat zăpada în zonele adăpostite și pe văi, unde se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari. Pe versanți s-au format noi plăci de vânt.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este alcătuit zăpada proaspătă, de 5-10 cm, depusă peste stratul vechi, în general întărit și stabilizat. Pe anumite văi de la peste 1500 m și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate de zăpadă, transportată în perioada anterioară de vântul din altitudine.

„În aceste condiții, în masivele Bucegi și Făgăraș, la peste 1800 m, se pot declanșa avalanșe de placă la supraîncărcări, riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat (3); sub 1800 m, riscul va fi moderat (2)”, transmite ANM.

În Munții Rodnei, Călimani-Bistriței și Parâng, riscul de avalanșă va fi moderat.

Marți, la ora 14.00, cel mai mare strat de zăpadă se întregistra la Bâlea Lac, de 79 de centimetri, urmat de Vf. Călimani, cu 62 de centimetri, și Stâna de Vale, cu 50 de centimetri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Munţii Făgăraş Bucegi avalanşă