x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bihor : Târg artizani la zilele Culturii Maghiare din Cetatea Oradea

Bihor : Târg artizani la zilele Culturii Maghiare din Cetatea Oradea

15 Sep 2017   •   19:00
Bihor : Târg artizani la zilele Culturii Maghiare din Cetatea Oradea

Cetatea Oradea găzduieşte de vineri, timp de trei zile, Zilele Culturii Maghiare, o manifestare amplă cu zeci de activităţi, una permanentă, în acest interval, fiind târgul de artizani cu standuri ale mai multor meşteri populari şi creatori de inspiraţie tradiţională.

Brodeuza Csomos Tunde a povestit pentru AGERPRES din tainele meseriei sale, o îndeletnicire de foarte mulţi ani pe care o face cu mare pasiune.

"Acestea se numesc Richelieu, cele găurite se numesc Madeira şi astea umplute, Kalocsai. Se ia material de cearceaf, pe care se desenează, cu ajutorul hârtiei de calc. Prima dată, la Richelieu - astea sunt cele mai valoroase lucruri de mână - se face broderia cu mâna, cu aţă sau mătase colorată sau dintr-o singură culoare. Cea cu o singură culoare, cum ar fi asta cu albastru, este foarte veche, pentru că pe vremuri nu se lucra decât cu albastru şi cu alb, pentru că nu erau atâtea aţe colorate ca azi,' a spus Csomos Tunde.

O tânără, Markos Biro Anita a expus produse textile, genţi din materiale diverse pentru femei şi bărbaţi, dar şi pentru copii, multe din pânzele folosite fiind reciclate.

"Eu lucrez deja de şapte ani, ca designer. Nu lucrăm neaparat pe motive tradiţionale, ci creăm produse de inspiraţie populară, folosind materiale naturale,' a precizat Anita.

Meşterul în lemn Markus Imre a lucrat mai mulţi ani la o renumită fabrică de mobilă din Oradea, dar după pensionare s-a reapucat de sculptură în lemn. Foloseşte teiul pentru ramele de oglinzi, pentru butoni şi cercei, broşe, pentru brăţări sau obiecte casnice pentru făcut tăiţei specifici artei culinare maghiare (csiga teszta).

Programul zilei va mai cuprinde ghidaj în limba maghiară prin Muzeul Cetăţii, proiecţii de desene animate populare ungureşti, un concert Heit Lorand and band, tir cu arcul tradiţional şi un concert Csobot Adél.

Evenimente curente în cele trei zile vor fi târgul de artizani, târgul produse tradiţionale din Valea Ierului şi târgul de carte, fiind programate numeroase alte activităţi specifice, concursuri şi concerte.

Zilele Culturii Maghiare sunt organizate, în perioada 15-17 septembrie, în Cetatea orădeană, de Primăria Municipiului Oradea prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR), în parteneriat cu Administraţia Cetăţii Oradea, având un buget total de circa 80.000 de lei.

Zilele Culturii Maghiare este un eveniment în premieră, dedicat etnicilor maghiari din municipiu şi nu numai, continuând seria manifestărilor dedicate celor mai importante minorităţi locale. Recent au avut loc şi Zilele culturii slovace (1-3 septembrie) şi Zilele culturii iudaice (8-10 septembrie).

După limba maternă, structura populaţiei stabile în Bihor este de 575.398 de locuitori, din care 366.245 români, 138.213 maghiari şi alte etnii. În Oradea, din totalul locuitorilor de 196.367, români sunt 132.718 şi 45.305 maghiari. AGERPRES

×