x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bolnavii de cancer din Galați, obligați să facă tratamentele la sute de kilometri după ce secția de radioterapie din oraș s-a închis

Bolnavii de cancer din Galați, obligați să facă tratamentele la sute de kilometri după ce secția de radioterapie din oraș s-a închis

06 Aug 2018   •   14:32
Bolnavii de cancer din Galați, obligați să facă tratamentele la sute de kilometri după ce secția de radioterapie din oraș s-a închis

Mii de persoane înregistrate cu afecţiuni oncologie şi care necesită tratament prin radioterapie nu mai pot urma acest tratament în judeţul Galaţi, timp de trei luni, în urma închiderii Secţiei de Radioterapie pentru lucrări de modernizare, a anunţat, luni, directorul unităţii medicale, Valentina Alina Dobrea. 

Potrivit acesteia, începând cu luna august, secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Andrei din Galaţi este închisă pentru lucrări de amenajare în vederea amplasării acceleratorului liniar de particule, un aparat modern şi eficient de tratament împotriva cancerului. Aparatul este acordat spitalului din Galaţi de către Ministerul Sănătăţii, prin Programul Privind Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului de Sănătate din România. 

Prin acest program se doreşte dotarea unităţilor medicale cu accelerator liniar de particule şi computer tomograf cu extensie pentru simularea tratamentului în radioterapie. Pentru amplasarea acceleratorului de particule trebuie amenajată secţia, lucrare în valoare de aproximativ un milion de euro, investiţia fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi. 

În perioada de până la finele lunii octombrie, când se estimează că se va finaliza amenajarea secţiei, toţi pacienţii care se tratau sau urmau să se trateze la Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean din Galaţi au fost redirecţionaţi către alte centre medicale. 

"Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pacienţii pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Oncologie 'Dr. Alexandru Trestioreanu' IOB Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davilla' Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj Napoca", a spus Dobrea. 

Ea a vorbit şi de adresabilitatea acceleratorului de particule, reflectată şi de statistica privind numărul de pacienţi trataţi în secţia de radioterapie a spitalului. 

"Dacă vorbim doar de cazurile oncologice nou descoperite în fiecare an, situaţia stă astfel - în 2015 s-au descoperit 1.314 noi cazuri oncologice, în 2016 - 1.162, în 2017 - 1.003, iar pe prima jumătate a anului 2018 s-au descoperit 690 de noi cazuri. Mai mult, avem, 17.083 de pacienţi rămaşi în evidenţă oncologică, din care cel puţin jumătate fac radioterapie", a precizat Dobrea. AGERPRES

×