x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O bucățică de istorie ascunsă în zidurile Cazinoului din Constanța: „Viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv”

O bucățică de istorie ascunsă în zidurile Cazinoului din Constanța: „Viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv”

de Vali Deaconescu    |    07 Mar 2023   •   18:04
O bucățică de istorie ascunsă în zidurile Cazinoului din Constanța: „Viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv”
Sursa foto: Colaj Cazino Constanța

Zidurile Cazinoului din Constanța ascund bucăți de istorie. A fost descoperită o bucată de hârtie într-un pachet de chibrituri și aparține unui deținut politic din Sibiu. 

Postarea Cazino Constanța:  O nouă piesă de istorie iese la iveală din zidurile Cazino Constanta. Bucata de hârtie a fost găsită într-un pachet de chibrituri și aparține unui deținut politic din Sibiu. 
„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.
Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. 
Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aceasta nu e prima descoperire de când au început lucrările de restaurare a Cazinoului Constanța. Mai multe nume ale celor care au lucrat de-a lungul timpului la restaurarea Cazinoului au fost descoperite scrijelite cu ocazia ultimelor lucrări de consolidare.

„De la inaugurarea Cazinoului în 1910, de-a lungul timpului, acesta a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Razboi Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi. O reamenajare importantă a fost realizată în 1934 sub conducerea autorului proiectului – arh. Daniel Renard. Şi în Al Doilea Război Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de către ruşi. Au urmat reparaţii majore în anii 1951-1952, făcute cu deţinuţi politici. Despre aceste reparaţii nu s-a aflat decât după anul 1990, deoarece în perioada comunistă nu s-a scris şi nu s-a suflat nicio vorbă despre asta”, povesteşte pentru Adevărul arhitectul Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa pentru a colabora cu proiectanţii şi constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare. 

„În noul regim au existat mărturii ale unor foşti deţinuţi politici care au lucrat la Cazino sau ale rudelor lor, dar dovezi directe nu au ieşit la iveală până la începutul anului 2020, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu) şi, în tencuiala căzută, s-a descoperit un petic de sac cu o listă a câtorva deţinuti politici care au lucrat la reparaţii.”

 

Bucăţica de sac găsită atunci conţinea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“.

Cazinoul de pe faleza din orașul Constanţa a fost ridicat în 1904-1910 la iniţiativa regelui Carol I.  Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene, a început prin anul 1904.

Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile sunt schimbate, Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect de origine franceză (sau elvețiană), Daniel Renard – care renunță la principiile stilului românesc, în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu. Construit (din 1908) în stil Art Nouveau sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este terminat în 1910, când este și inaugurat (în 1912 se fac ultimele retușuri), potrivit Historia.

×
Subiecte în articol: cazino constanta detinut politic