x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cluj-Napoca: Instructorii auto primesc lecții de la specialiștii Academiei Titi Aur

Cluj-Napoca: Instructorii auto primesc lecții de la specialiștii Academiei Titi Aur

16 Sep 2017   •   19:40
Cluj-Napoca: Instructorii auto primesc lecții de la specialiștii Academiei Titi Aur

Instructori auto din Cluj şi din alte oraşe din regiune participă, la acest sfârşit de săptămână, la un curs organizat de Academia Titi Aur (ATA), care are ca scop ridicarea nivelului de instruire a celor care, la rândul lor, îi învaţă pe şoferii români să conducă.

Potrivit reprezentanţilor Academiei, scopul acestor cursuri este acela de a specializa sute de instructori auto din toată ţara, în condiţiile în care s-a constatat că aceştia nu cunosc sau nu transmit conducătorilor auto pe care îi instruiesc informaţii importante despre şofat.

" 'ViAŢA e a ta' este prima campanie de conştientizare rutieră care are şi o importantă latură aplicativă. Aici transmitem nu numai informaţii teoretice, nu venim să arătăm doar ceea ce se poate întâmpla în caz de accident şi cum să ne ferim de accidente, ci mai ales arătăm cum trebuie procedat pentru a identifica riscul rutier şi a-l gestiona în mod corespunzător. Din acest punct de vedere am considerat că primul pas care trebuie făcut este de a forma formatori, care să poată transmite tinerilor aceste informaţii, tocmai pentru a-i determina să conducă mai corect'', a declarat Costin Tătuc, consultant ATA.

Instructorii participă la un curs teoretic şi câteva ateliere practice, în cadrul cărora vor trece prin situaţii limită (simulatoare de impact frontal cu un obstacol fix, răsturnare la 90 şi 180 de grade, frânări cu şi fără ABS şi derapaj controlat cu maşina cu două volane - invenţie brevetată internaţional de Titi Aur), pentru a putea înţelege cum trebuie să reacţioneze orice şofer şi ce înseamnă de fapt conducerea defensivă.

''Sunt informaţii pe care instructorii nu le dau sau nu le ştiu şi noi venim cu această instruire, ca ei să poată duce informaţia mai departe. Sunt lucruri care, pentru mulţi dintre ei, sunt noi, alţii le ştiu, dar nu le aplică, alţii şi le reamintesc, dar din comoditate sau alte motive nu le transmit'', a declarat Sorin Bădica, unul dintre specialiştii ATA în conducere defensivă.

La rândul lor, reprezentanţii IPJ Cluj, care au sprijinit acest eveniment, au arătat că în cursul acestui an în judeţ au fost înregistrate 284 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 36 de persoane şi rănirea gravă a altor 299.

''În ceea ce priveşte categoria de vârstă a conducătorilor auto situaţi între 18 şi 24 de ani, au fost implicaţi, cu vinovăţie, într-un număr de 40 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a cinci persoane şi rănirea gravă a altor 36'', a explicat subcomisarul de poliţie Sergiu Iurian, de la Serviciul Rutier Cluj.

Campania socială ''ViAŢA e a ta'', lansată de Academia Titi Aur pentru 2017 şi derulată la nivel naţional de Asociaţia LIKE Bucharest, este susţinută de Poliţia Română - Direcţia Rutieră din cadrul IGPR, Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), şi se adresează în principal tinerilor şoferi cu vârste între 18 şi 24 ani, categorie pentru care accidentele rutiere reprezintă cauza numărul 1 de deces.

Scopul este de a comunica şi conştientiza motivele din cauza cărora au loc accidentele rutiere în România: viteza excesivă, alcoolul, oboseală, folosirea telefonului mobil la volan, medicamentele care provoacă somnolenţă administrate fără sfatul medicului, neadaptarea la condiţiile meteo şi de trafic, starea precară a autovehiculelor şi în special a anvelopelor etc.

Obiectivul campaniei constă în specializarea gratuită, cu sprijinul sponsorilor implicaţi, a unui număr cât mai mare de instructori auto, din toată ţara. Suportul de curs a fost special conceput de echipa şi colaboratorii Academiei Titi Aur, pentru a le oferi instructorilor auto informaţii relevante şi de impact pentru cursanţii lor.

De asemenea, duminică, specialiştii ATA stau la dispoziţia persoanelor fizice care doresc să urmeze în Cluj-Napoca cursul de conducere defensivă. Caravana ATA va fi amplasată în parcarea din spate a mall-ului din Floreşti.

Unitatea Mobilă ATA va fi prezentă, până la sfârşitul lunii, şi în alte oraşe - Iaşi (23, 25 septembrie) şi Braşov (30 septembrie). AGERPRES

×