x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cluj: Un workshop dedicat bicicliştilor pentru încurajarea mersului pe două roți ca alternativă la folosirea mașinii

Cluj: Un workshop dedicat bicicliştilor pentru încurajarea mersului pe două roți ca alternativă la folosirea mașinii

17 Sep 2017   •   11:20
Cluj: Un workshop dedicat bicicliştilor pentru încurajarea mersului pe două roți ca alternativă la folosirea mașinii

Un workshop dedicat bicicliştilor clujeni este organizat duminică, în Parcul Mare din municipiu, de către voluntarii unei organizaţii care promovează folosirea vehiculelor pe două roţi pentru deplasările în oraş.

Membrii proiectului Ride2Work îi invită astfel, pe toţi cei care doresc, să participe la primul eveniment de acest gen din Cluj-Napoca, de la care pot învăţa cum să îşi regleze singuri bicicleta şi să o îngrijească, de ce accesorii au nevoie, dar şi cum să respecte regulile de circulaţie care îi vor ajuta să nu se accidenteze. De asemenea, voluntarii proiectului Ride2Work doresc să îi înveţe, pe cei care nu ştiu, cum să meargă pe două roţi.

"De data aceasta ne vedem nu doar în drum spre serviciu, ci şi în weekend. Avem o zi dedicată în care ne propunem să organizăm ateliere pentru cei care nu ştiu să meargă pe bicicletă, workshopuri de circulat responsabil pe două roţi, premierea celor înscrişi în concursul Ride2Work şi multe altele", declară echipa proiectului prin intermediul unui comunicat transmis AGERPRES.

Alte proiecte derulate anul acesta de membrii Ride2Work au avut ca scop întâmpinarea bicicliştilor în drum spre serviciu cu un mic dejun sănătos sau oferirea unui service rapid pentru biciclete.

Potrivit organizatorilor, datorită proiectului comunitatea bicicliştilor din Cluj-Napoca a crescut considerabil.

Utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare este încurajată prin diverse metode în Cluj-Napoca, oraş care de câţiva ani de zile se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte traficul şi aglomeraţia. Un simplu drum cu maşina prin oraş, de maxim 10 kilometri, poate dura şi mai mult de o oră, iar troleele sunt şi ele de multe ori prinse în această aglomeraţie. Autorităţile locale au luat câteva măsuri care au dus la decongestionarea traficului. Una dintre ele, implementată recent, se referă la crearea de benzi dedicate pentru trolee, prin zona centrală a oraşului, pe care pot să circule şi bicicliştii. De asemenea, cel puţin în centru, există trasate, câteva benzi dedicate bicicliştilor.

Pe de altă parte însă, mersul pe bicicletă nu este lipsit de riscuri. Doar săptămâna aceasta, în Cluj-Napoca, au fost înregistrate două accidente cu biciclişti, dintre care unul mortal. Potrivit reprezentanţilor IPJ Cluj, într-unul din cazuri, un bărbat de 59 de ani a pierdut controlul bicicletei din cauza unei defecţiuni la sistemul de frânare şi a intrat în coliziune cu un utilaj industrial oprit pe carosabil. În al doilea caz, petrecut sâmbătă, chiar în centrul oraşului Cluj-Napoca, un biciclist în vârstă de 23 de ani a trecut strada pe roşu şi a intrat în coliziune cu un troleu. Tânărul a suferit răni uşoare.

Ride2Work este derulat de organizaţiile non-profit JCI Cluj şi Velosferă. Proiectul îşi propune să-i determine pe clujeni să folosească bicicleta ca mod de transport la locul de muncă şi este susţinut de Primăria Cluj-Napoca.

RideFest este un eveniment organizat de către voluntarii proiectului Ride2Work. Evenimentul are loc duminică, 17 septembrie, începând cu ora 11,00, şi se va desfăşura la Casino. Intrarea este liberă. AGERPRES

×