x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cluj: Zece cazuri de trichineloză, depistate la porci sacrificaţi în gospodării

Cluj: Zece cazuri de trichineloză, depistate la porci sacrificaţi în gospodării

06 Dec 2016   •   14:51
Cluj: Zece cazuri de trichineloză, depistate la porci sacrificaţi în gospodării
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Zece cazuri de trichineloză au fost depistate în judeţul Cluj, în perioada de dinaintea sărbătorilor de Crăciun, de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a informat marţi directorul instituţiei. 

Cazurile au fost identificate de inspectorii clujeni la porci tăiaţi în gospodăriile cetăţenilor, carnea fiind distrusă înainte ca ea să fi fost consumată de vreo persoană. 

'În această perioadă premergătoare Crăciunului, cei care sacrifică porcine trebuie să prezinte, obligatoriu, probe pentru analize la medicul veterinar. La nivelul judeţului Cluj au fost depistate, până acum, zece cazuri de infestare cu trichineloză, fiind aplicate măsuri de retragere a cărnii înainte de a fi consumată şi, ulterior, de distrugere a acesteia. Aceste cazuri au fost descoperite în gospodăriile unor cetăţeni din comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca şi nu numai. Facem apel la cetăţeni să se prezinte la medicul veterinar de fiecare dată când sacrifică porci pentru consumul propriu, în vederea prevenirii apariţiei unor cazuri de îmbolnăviri', a declarat presei directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu. 

El a avertizat că produsele obţinute în urma sacrificării tradiţionale, în sistem gospodăresc, nu pot fi comercializate pentru consum public în magazine, restaurante sau pieţe, carnea putând fi consumată doar în familie. 

Oleleu a mai spus că în această perioadă reprezentanţii DSVSA Cluj asigură permanent servicii de efectuare a examenului trichineloscopic, inclusiv în zilele de la sfârşit de săptămână. AGERPRES

×