x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Clujotronic: Spectacole care îmbină arta cu tehnologia și cele mai noi jocuri video, la festivalul de artă digitală

Clujotronic: Spectacole care îmbină arta cu tehnologia și cele mai noi jocuri video, la festivalul de artă digitală

29 Sep 2017   •   15:15
Clujotronic: Spectacole care îmbină arta cu tehnologia și cele mai noi jocuri video, la festivalul de artă digitală

O sculptură cinetică formată din roboţi care produc live muzică electronică şi un spectacol care reprezintă o combinaţie între coregrafie şi video mapping vor fi evenimentele principale pe care le oferă ediţia din acest an a festivalului germano-francez de artă digitală Clujotronic.

Fondat în 2012 în urma unei colaborări dintre Institutul Cultural German şi Institutul Francez din Cluj, Clujotronic - Electro Arts Festival revine, propune la această a şasea ediţie numeroase proiecte interdisciplinare şi experimentale, care cuprind muzică electronică, artă vizuală şi jocuri digitale independente.

Artişti din România, Germania şi Franţa vor crea performance-uri audio-video, instalaţii interactive, îşi vor prezenta jocurile şi vor susţine workshop-uri şi dezbateri pentru publicul larg pasionat de tehnologie şi artă contemporană.

"Ceea ce vrem să facem este să creăm o platformă pentru artă şi tehnologie, care la prima vedere nu sunt neapărat arii care se pot combina, dar noi credem că acesta este viitorul că şi reprezintă baza pentru inovaţie. Inovaţie în oricare dintre domeniile vieţii, nu doar legat de sectorul afacerilor', a declarat Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Startul evenimentului este dat vineri, 29 septembrie, de un panel de discuţii despre gaming, pe care organizatorii o consideră una dintre cele mai populare forme de îmbinare între artă şi tehnologie.

În ziua deschiderii oficiale va avea loc performance-ul coregrafic Hakanaď, conceput de artiştii francezi Adrien M şi Claire B, un format nou în cadrul festivalului, ce combină dansul cu video mapping. Performance-ul are loc într-un cub de imagini care reacţionează la mişcările dansatoarei Akiko Kajihara, în ritmul unei creaţii sonore interpretate live. La final, spectatorii sunt invitaţi să pătrundă în instalaţie.

"Hakanaď este un spectacol prezentat de o companie franceză din Lyon. Acest specacol este o coproducţie susţinută şi de Ministerul Culturii din Franţa, iar compania a lucrat cu multe instituţii cunoscute din Franţa, cum ar fi Opera din Paris. (...) Este un performance coregrafic realizat de o dansatoare japoneză. Este un spectacol care are loc într-un cub care dă senzaţia mişcării, care reprezintă de fapt o inatalaţie tehnică complicată. Hakanaď este un concept care se referă la un spaţiu situat într evis şi realitate', a explicat şi directorul Institutului Francez, Xevier Leroux, care se află în Cluj de doar două săptămâni, Clujtronic fiind primul său proiect major de la preluarea institutului.

Un alt proiect inedit prezent la Clujotronic este performance-ul Tripods One al artistului berlinez Moritz Simon Geist, o sculptură cinetică formată din roboţi care produc live muzică electronică. Artistul este şi el prezent pe scenă pentru controla şi a interacţiona cu instalaţia - creând astfel o simbioză artistică om-maşină şi abordând teme precum robotizarea societăţii ori inteligenţa artificială, într-o manieră agreabilă pentru publicul larg.

Două show-uri speciale din România vor fi cel al trupei clujene Baba Dochia şi al lui YVAT. Baba Dochia va susţine un concert live de rock electronic iar sound artistul bucureştean YVAT - un performance audio-video cu proiecţii 3D. Primele două seri ale festivalului se vor încheia cu petreceri pe ritm de deep house, deep disco şi tehno, asigurate de artiştii locali Brandon Roggers şi Lucu Chen, pe fundalul unor instalaţii de lumini interactive, create de Rift Time Moldova.

Potrivit organizatorilor, fiindcă jocurile video sunt unul dintre cele mai răspândite medii în care arta se îmbină cu tehnologia, propulsând inovaţii şi având un rol esenţial în cultura şi arta modernă, gamingul rămâne o componentă însemnată a Clujotronic.

Astfel, cele mai noi, mai creative, inovatoare şi de succes jocuri independente româneşti vor fi expuse în cadrul unei expoziţii, pentru a fi testate de vizitatori, majoritatea în premieră pentru Cluj-Napoca. Jocuri precum 'Marble Land', 'Brawlout' sau 'Second Hand: Frankie's Revenge' şi-au câştigat deja un renume mondial pe scena gaming-ului, iar publicul le va putea afla povestea.

Şi de la această ediţie nelipsite vor fi jocurile internaţionale de realitate virtuală. Dezvoltatorii jocurilor vor fi prezenţi la festival, deschişi în a-şi împărtăşi experienţele şi cunoştinţele în cadrul unor ateliere şi sesiuni de discuţii. Tineri dezvoltatori de jocuri, graficieni şi artişti sunt încurajaţi să producă jocuri noi în cadrul unui sesiuni de de 24 de ore de creare a unor jocuri video, îndrumaţi de specialişti din Germania, Danemarca şi România.

Două instalaţii create de profesori şi studenţi de la Universitatea de Artă şi Design şi instalaţia Licurici a celor de la Altom vor anima curtea interioară a locaţiei, prin mecanisme interactive de sunet şi lumină, oferind astfel un ambient electrizant pentru cei dornici de explorare şi de experienţe inedite.

Clujtronic are loc la Cluj-Napoca între 29 septembrie şi 1 octombrie, într-o casă veche care a aparţinut omului politic Alexandru Vaida Voevod, în piaţa Ştefan cel Mare nr. 18. Festivalul Clujotronic este organizat de Centrul Cultural German şi Institutul Francez din Cluj-Napoca iar intrarea este gratuită. Atelierele şi discuţiile vor fi desfăşurate în limba engleză. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Clujotronic