x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Costuri exorbitante pentru extinderea Spitalului din Sebeș. La cât se ridică valoarea investiției

Costuri exorbitante pentru extinderea Spitalului din Sebeș. La cât se ridică valoarea investiției

04 Oct 2021   •   10:08
Costuri exorbitante pentru extinderea Spitalului din Sebeș. La cât se ridică valoarea investiției

Extinderea Spitalului Municipal Sebeș a dat naștere la controverse în cadrul autoritățile locale. Neânțelegerile între primarul Dorin Nistor și Consiliul local au pornit de la alocarea fondurilor. Aceștia susțin extinderea unității sanitare dar acuză lipsa de transparență privitoare la cheltuirea banului public. Ei acuză că valoarea investiției este atât de ridicată, încât ar putea fi construit un nou spital, scrie ziarulunirea.ro

Edilul municipiului a prezentat timp de trei ani, în 2017,2019 și 2021 proiecte pentru aprobarea mai multor studii de fezabilitate pentru același obiectiv, iar valoarea lucrărilor de construcții este prea mare, motiv pentru care consilierii primăriei nu vor să voteze bugetul. 

 

Cu toate că bugetul local este mare, având posibilitatea accesării de fonduri europene dar și guvernamentale, această investiție tărăgănează de 5 ani, pr fondul neînțelegerilor între consilierii PSD și primar. Aceștia îl acuză pe ediil că vrea să cheltuie banii publci în mod iresponsabil.

El a cerut Consiliului local aprobarea a trei studii de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ” Extindere Spital Municipal Sebeș ”.

În anul 2017, investiția pentru construcția unui nou corp de clădire costa 14 milioane de euro, în 2019 valoarea aesteia s-a ridicat la 18 milioane de euro, iar în 2021 a ajuns la 65 de milioane de euro, respectiv 50  de milioane de euro fără aparatură medicală.

"Înțelegem scumpirea prețurilor la materialele de construcții, dar și modificările de proiect privind extinderea, însă nu și lipsa de logică. Votarea alocării oricărei sume, fără rațiune și fundamentare, poate însemna la un moment dat complicitate.

În anul 2019, prețul/metru pătrat de construcție era 2.800 de euro, potrivit Hotărârii de Consiliu Local inițiată de către primar, iar în 2021, prețul pentru un metru pătrat este de 4.836 de euro. Cum se justifică, domnule primar, această diferență extrem de mare?! Chiar atât de dezastruoasă a fost guvernarea PNL-USR, încât prețurile privind construcțiile au explodat atât de mult?! În timp ce veniturile oamenilor au rămas la fel sau au scăzut?!", transmit consilierii locali. 

Aceștia dau exemplu studiul de prefezabilitate pentru noul Spital de Penumoftiziologiie și Boli Infecțioase, adoptat la 29 septembriie 2021 de Consiliul local Brașov. Acesta va fi construit pe 43.000 metri pătrați, iar valoarea totală a investiției se rdică la 73 milioane de euro, respectiv 1.697 de euro/metru pătrat. 

Totodată, construcția noului ambulatoriu de la Oradea va costa 11,5 milioane de euro și se va întinde pe 30.000 metri pătrați, cu un cost d e 383 euro/metru pătrat. 

Construrcția unui nou spital în Capitală va costa 69 de milioane de euro, arată consilierii din Sebeș.

În plus, un spital privat, cu opt etaje, a fost construit cu bani din donații. Suma totală a fost de 30 de milioane de euro.

Comunicatul a fost semnat de consilieri locali PSD Sebeș: Radu Cristian, Luca Nicolae, Salău Marius, Bogdan Dorin – Aurelian și Blaga Lucian.

×
Subiecte în articol: spital sebes