Peste o mie de steaguri tricolore, precum şi sute de pachete cu cadouri au fost distribuite în ultimele zile în mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, în cadrul acţiunii 'Români pentru români', iniţiată de un grup de intelectuali din judeţul Braşov.
Medicul Mihai Tîrnoveanu, unul dintre liderii mişcării 'Români pentru români', a declarat luni, pentru AGERPRES, că numeroşi oameni din ţară şi străinătate au răspuns apelului de a sprijini această acţiune, contribuind cu bani, steaguri, cărţi, rechizite, jucării şi dulciuri.
'Obiectivul nostru a fost să adunăm o mie de steaguri tricolore, dar s-au adunat mult mai multe (...) Oameni din zeci de oraşe şi sate ne-au trimis prin curier rapid sau prin oficiul poştal zeci de steaguri împăturite cu grijă, alături de care au pus o carte de rugăciuni sau o portocală, gesturi aparent mici, dar care înseamnă foarte mult (...) Peste tot unde am fost am spus că aceste daruri nu vin doar din Braşov, ci şi din Iaşi, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Satu-Mare, Oradea, Bistriţa, din toate colţurile ţării, dar şi din diaspora. Români din Canada, SUA, Anglia, Germania, Spania şi Italia au trimis bani ca să cumpărăm cadouri şi steaguri tricolore. Multe steaguri au fost cumpărate, dar au fost şi steaguri cusute de mâinile unor femei din Galaţi şi Ţara Făgăraşului. În aceste cusături stă mesajul nostru (...) Vrem să le transmitem românilor din Covasna şi Harghita că nu sunt singuri în lupta lor pentru apărarea legii româneşti, credinţei ortodoxe, limbii române şi tradiţiei strămoşeşti pe aceste meleaguri (...) Peste tot unde am fost am fost primiţi cu inima deschisă, cu căldură şi lacrimi în ochi', a declarat Mihai Tîrnoveanu.
El a mai spus că o parte dintre cadouri şi steaguri vor ajunge de Sfântul Nicolae în zona Ghimeş-Făget.
Acţiunea 'Români pentru români', care îşi propune să sprijine material şi moral comunităţile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, minoritare din punct de vedere numeric, a demarat în urmă cu un an, cu binecuvântarea P.S. Andrei Făgărăşeanu, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.
Iniţiatorii au dorit să reînvie o tradiţie din perioada interbelică, atunci când şcoli şi sate din această zonă au fost adoptate de şcoli, parohii sau asociaţii din ţară, în semn de solidaritate naţională.