Potrivit echipelor de intervenție, la Roșia Montană continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate. O altă motopompă este pregătită să intervină dacă va fi nevoie, iar două motopompe au fost amplasate, ca măsură de prevedere, în zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană.
Motopompele au fost repoziționate spre interiorul lacului pe rampa de acces construită, fiind funcționale, au explicat reprezentanții ISU Alba.
Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 196 centimetri față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe, conform măsurătorilor efectuate miercuri, la ora 07:00, de reprezentanții SGA, au adăugat cei de la ISU.
Față de situația raportată anterior nu au intervenit modificări cu privire la situația persoanelor evacuate și a forțele și mijloacele angrenate în misiune. De asemenea, în ultimele 24 de ore la stația meteorologică Roșia Montană s-au înregistrat precipitații în valoare de 10 l/mp au precizat pompierii.
Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, ultima expertizare a barajului Tăul Mare, aparţinând Primăriei Roşia Montană, județul Alba, a fost făcută în anul 2019 de un expert certificat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru evaluarea stării de siguranţă în exploatare a barajelor și are o valabilitate de 5 ani, până în anul 2024.
Acumularea Tăul Mare este încadrată în categoria C de importanţă şi în prezent are ca rol principal activităţi de pescuit sportiv şi agrement.
Luni, ISU Alba informa că în locuințele din zona în pericol de inundații locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în internatul școlar de la liceul din Abrud.
Primarul comunei Roșia Montană a semnalat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Ca urmare, autoritățile au emis mai multe mesaje RO-Alert.
(sursa: Mediafax)