x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cutremurul din Oltenia i-a speriat pe localnici. Pereți crăpați, tencuială căzută, zeci de apeluri la 112

Cutremurul din Oltenia i-a speriat pe localnici. Pereți crăpați, tencuială căzută, zeci de apeluri la 112

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2023   •   13:30
Cutremurul din Oltenia i-a speriat pe localnici. Pereți crăpați, tencuială căzută, zeci de apeluri la 112
Sursa foto: antena3CNN

Cutremurul de 5,2 grade pe scara Richter, care s-a petrecut, luni, în Oltenia a afectat mai multe imobile. Pereții și tavanurile blocurilor s-au crăpat, tencuiala a căzut iar oamenii au intrat în panică. Mulți au ieșit din locuințe și au fost zeci de apeluri la 112

Mulți locuitori din Târgu Jiu spun că le este frică să mai stea în case. 

”Am resimțit foarte tare, ne-am panicat. A plecat de la o singură mișcare, iar intensitatea a fost până la urmă foarte mare. 

Absolut toată clădirea s-a mișcat, aveam impresia că pleacă”, spun și angajații Primăriei. 

Dar seismul din Oltenia s-a resimit și în țările învecinate, în Ungaria, Serbia și Ungaria. 

”După cum ați văzut și la turci, cutremurele de suprafață se produc cu replici destul de multe. Acestea pot provoca pagube sau daune, dar doar dacă sunt sub o clădire. Explicația este că sunt niște falii care se activează din când în când”, explică directorul INFP, Constantin Ionescu, la Antena3CNN.  

Cutremurul produs ieri a fost unul de mică adâncime. Acesta a avut loc între Petroșani și Târgu Jiu, aproximativ la jumătatea distanței, într-o zonă seismică mai puțin cunoscută, însă una destul de activă. 

Seismul înregistrat și de Serviciul Geologic al Statelor Unite este al doilea cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani în România. Ultimul a avut loc pe data de 3 noiembrie anul trecut și a avut tot magnitudinea de 5,2 pe scara Richter. 

Seismul a fost de mică adâmncime și s-a produs între Petroșani și Târgu Jiu. A fost înregistrat și de Serviciul Geologic al SUA și este considerat cel mai puternic din ultimii doi ani din țara noatră. Ultimul s-a produs pe 2 noiembrie 2022, tot de 5,2 grade Richter, și s-a resimțit și în Capitală. 

×
Subiecte în articol: cutremur targu jiu gorj