x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Peste 4.000 de tone de deşeuri oprite la frontieră în primele opt luni din 2023

Peste 4.000 de tone de deşeuri oprite la frontieră în primele opt luni din 2023

de Redacția Jurnalul    |    22 Sep 2023   •   14:30
Peste 4.000 de tone de deşeuri oprite la frontieră în primele opt luni din 2023

În primele opt luni ale anului polițiștii de frontieră au oprit la intrarea în ţară peste 290 de transporturi cu 4.117 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer. Numai în ultimele 24 de ore au fost respinse de la intrarea în țară 50 de tone de deșeuri.

„În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II, Nădlac II şi Giurgiu împreună cu lucrători ai comisariatelor județene Bihor, Arad şi Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, nu au permis intrarea în ţară a trei mijloace de transport încărcate cu aproximativ 50 de tone de deșeuri, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare. Menţionăm că, în primele 8 luni a.c., la nivel naţional, poliţiştii de frontieră împreună cu reprezentanţi din cadrul Gărzii de Mediu au oprit la intrarea în ţară peste 290 de transporturi cu 4.117 tone de deşeuri, pentru care şoferii nu deţineau documente de transfer, cu peste 50% mai multe decât în anul anterior”, potrivit unui comunicat de presă.

Vineri, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș II împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au efectuat controlul, la intrarea în ţară, asupra unui automarfar condus de un cetățean român, înmatriculat în România. Acesta transporta utilaje second hand, în greutate de 10.600 kg, bunuri care proveneau de la o societate comercială din Danemarca şi erau destinate unei firme din România.

În cursul zilei de joi, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II împreună cu lucrători ai Comisariatului Județean Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu au efectuat controlul, la intrarea în ţară, asupra unui automarfar condus un cetățean român și care era încărcat cu 22.660 kilograme deșeuri, constând în metale neferoase. Bunurile proveneau de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.

Un caz similar s-a înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, când s-a prezentat la intrarea în țară un cetățean român, în vârstă de 29 de ani, la volanul unui autocamion. Şoferul transporta deşeuri din plastic, încărcate din Grecia şi erau destinate unei societăţi din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Giurgiu. Astfel, în cadrul verificărilor, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea totală de 15.760 kilograme deșeuri din plastic.

În primele opt luni au fost oprite la intrarea în ţară însemnate cantităţi de deşeuri, respectiv 290 transporturi, cu peste 4.117 tone, constând în metale, textile/îmbrăcăminte, plastic, carton, hârtie, şi piese auto. În perioada similară 2022 au fost descoperite 2.359 tone deşeuri, astfel înregistrându-se o creştere semnificativă cu peste 50%.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: deşeuri frontieră