x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Expoziţie cu cămăşi populare dedicată Centenarului, la Piatra Neamț

Expoziţie cu cămăşi populare dedicată Centenarului, la Piatra Neamț

21 Iun 2018   •   10:14
Expoziţie cu cămăşi populare dedicată Centenarului, la Piatra Neamț

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ va găzdui, începând de duminică, expoziţia Ia Neam(ţ)ului ce va cuprinde reproduceri a 20 de cămăşi populare de acum 100 de ani.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Centrul pentru Cultură şi Artă "Carmen Saeculare", este dedicat Centenarului Marii Uniri.

"Ia sau cămaşa populară femeiască reprezintă una dintre cele mai frumoase piese ale costumului popular românesc. Depăşind statutul de obiect vestimentar, era un semn al apartenenţei la comunitate, al statutului social, al vârstei şi era încărcată cu funcţii de ceremonie şi simboluri. Probabil şi la asemenea lucruri s-au gândit iniţiatorii Zilei Iei, în 2013, primul an când s-a marcat evenimentul, care s-a transformat într-un adevărat fenomen. În anii următori, ca un omagiu adus iei, diverse comunităţi au iniţiat proiecte de promovare a acesteia, de aducere în atenţia publicului a unora dintre cele mai valoroase astfel de piese aflate în colecţiile marilor muzee ale lumii (IA AIDOMA) sau de reconstituire ale acestora (IA AIEVEA)", se arată într-un comunicat de presă al Centrului pentru Cultură şi Artă "Carmen Saeculare"

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ deţine o valoroasă colecţie de port popular femeiesc, cuprinzând piese care fac parte din patrimoniul cultural naţional. Totodată, "Şezătoarea de Piatra" din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte "Carmen Saeculare" este formată din doamne iubitoare de frumos, de tradiţii, de port popular, înzestrate cu multă răbdare şi talent, unele dintre ele lucrând în cadrul proiectelor mai sus menţionate.

Astfel a apărut ideea expoziţiei Ia Neam(ţ)ului, eveniment care va fi vernisat duminică, 24 iunie, la ora 12,00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ. AGERPRES

×