x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale CAZ RAR LA IAŞI. „Familie înstărită, cedăm copilul!”

CAZ RAR LA IAŞI. „Familie înstărită, cedăm copilul!”

de Cristinel C. Popa    |    01 Iul 2015   •   09:36
CAZ RAR LA IAŞI. „Familie înstărită, cedăm copilul!”

O familie din Iaşi, cu posibilităţi materiale bune, doreşte să renunţe la copil. Soţii C. sunt hotărâţi să îl ducă la Protec­ţia Copilului, iar dacă acolo nu-l primesc, spun că îl vor „părăsi în stradă”!

Copilul are zece ani, dar părinţii lui sunt trecuţi de 50 de ani. Gigi C., tatăl, e bolnav şi abia se mişcă prin casă. Dar motivul pentru care soţii C. au hotărât să-l „predea” este că acesta se comportă ca un... copil. Îi depăşeşte prin energie, nu mai au cum să aibă grijă de el. În plus, spune tatăl, e şi mofturos la mâncare. Nu consumă mult, însă e neascultător – explică el. Părinţii se plâng că, la vârsta lor, nu mai sunt tari psihic şi le vine greu să facă faţă unui copil extrem de activ. Alarmant este că, trăind într-o familie care nu îl mai doreşte, băiețelul a căpătat tendinţe suicidale. O spun chiar părinţii săi: „Noi, cum stăm la etajul IV, ne e teamă când se aşază la geam”. Soluţia pe care au găsit-o este să îl ducă pe cel mic la Protecţia Copilului.
10-20 de astfel de cazuri pe an.

Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, cărora soţii C. le cere să-i scape de propriul fiu, au subliniat faptul că se confruntă cu cel puţin 10-20 astfel de cazuri anual. „Le spunem din capul locului că prin lege nu putem să luăm copilul în astfel de condiţii. Însă îi îndreptăm către servicii auxiliare, alternative, cum e Centrul de Zi, îi îndrumăm să recurgă la un psiholog”, a spus Tiberiu Bantaş, de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi.
De multe ori astfel de cazuri sunt sesizate la şcoală, fiind preluate de inspectorat, care are psiholog şi serviciu adecvat să intervină.

„Există unii copii cu tulburări de comportament, hiperactivi, unii se manifestă aşa sub influenţa etnobotanicelor sau intră într-un anturaj defavorabil care îi face să-şi modifice comportamentul . Există destule familii în această situaţie, însă nu au voie să renunţe la copil, noi nu-i putem ajuta prelu­ându-i, ci doar dirijându-i către alte servicii”, a mai spus Bantaş.

×
Subiecte în articol: copil iasi caz rar