x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Fenomen: la volan, fără permis de conducere

Fenomen: la volan, fără permis de conducere

de Mariana Zaharia    |    24 Mai 2022   •   07:15
Fenomen: la volan, fără permis de conducere

Polițiștii rutieri se confruntă cu un fenomen care ia amploare! Tot mai mulți șoferi conduc fără permis. De la an la an, crește numărul persoanelor care pornesc la volan, ilegal. În loc să dea examen și să obțină prețiosul document, conducătorii își riscă libertatea.  

Nu există zi în care polițiștii să nu găsească în trafic șoferi fără permis de conducere. Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș au constatat o creștere a numărului de dosare penale, de la un an la altul. „În acest an, doar în primele patru luni, au fost depistaţi 154 de conducători fără permis. Cei mai mulţi au fost după ridicarea restricţiilor impuse în starea de alertă. În 2021, numărul conducătorilor fără permis de conducere a fost de 396, în creştere faţă de anul 2020, când au fost înregistrate 359 de sesizări privind articolul 335 din Codul penal, conducerea unui vehicul fără permis. Sunt conducători auto cu permisul suspendat sau conducători care nu au posedat deloc permise de conducere. Mai sunt şi conducători de mopede. Mulţi din această categorie nici nu ştiu că au nevoie de permis pentru a conduce acest timp de vehicul”, a declarat pentru Jurnalul Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.

Astfel, reiese că pe șoselele din județ poliţiştii au prins zilnic cel puţin un conducător fără permis. Majoritatea sunt tineri. Surprinzător este că nu doar bărbații încalcă legea, ci și femeile. Cei mai mulţi sunt prinşi pe drumuri comunale sau drumuri judeţene, unde şoferii care încalcă legea cred că pot trece neobservaţi de poliţişti. Infracțiuni de acest gen au fost constatate de polițiștii Serviciului Rutier Argeș şi pe DN 7, șoseaua care face legătura între județele Dâmbovița, Argeș și Vâlcea. Acolo, infractorii provin din mai multe județe și unii chiar parcurg sute de kilometri până să fie prinși.  

O tamponare, urmată de 3 ani și 10 luni de închisoare 

Toți cei prinși la volan fără permis caută câte o scuză. Cu un caz deosebit s-au confruntat chiar polițiștii argeșeni. În 2017, un argeșean a provocat o tamponare, fără victime. Cum nu avea  permis de conducere, atunci când au venit polițiștii să cerceteze ce s-a întâmplat, i-a  mințit că nu are documentele la el. Le-a dat un nume fals și toate actele de constatare, inclusiv procesul-verbal prin care era amendat, au fost făcute de oamenii legii pe numele altcuiva. Când adevărul a ieșit la iveală, tânărul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis, fals în declarații, participație improprie la fals intelectual și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu. Judecătoria Pitești l-a condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare. În luna martie a acestui an, decizia a rămas definitivă, dar tânărul nu s-a predat, așa că a fost dat în urmărire națională și prins de polițiști în luna mai.

„Cei mai mulţi au un stil agresiv de a conduce”

Când vine vorba de conducere fără permis, polițiștii rutieri sunt neiertători și îi consideră pe cei care urcă la volan ilegal un adevărat pericol public, așa că nu se lasă impresionați de nicio scuză!

„Am ajuns să ne dăm seama după primele cuvinte dacă cel de la volan are permis sau nu! Îl vezi după cum se fâstâceşte şi începe să inventeze motive. Unii mint că au o urgenţă şi se duc la spital, alţii joacă teatru şi spun că le-a murit o rudă, cineva drag, că abia au fost anunţaţi şi sunt disperaţi să ajungă cât mai repede. Rar sunt cinstiţi şi recunosc. Am avut şi şoferi pe care i-am prins de două ori, în aceeaşi zi, conducând fără permis. Au fost și alții condamnaţi pentru conducere fără permis care au continuat să meargă cu maşina! În ultima vreme sunt mulţi tineri. Fac şcoala, nu promovează examenul, dar cum părinții le-au cumpărat maşină, merg cu ea! Ce dacă nu au permis? Permisele false sunt şi ele la modă! Din Marea Britanie, Cehia, Elveţia chiar şi Albania. Majoritatea ne spun că nu au documentele la ei, dar ni le pot arăta pe telefon. Când verificăm în baza de date vedem că nu au fost niciodată deţinători de permis. Şoferi fără permis sunt pericol public! Încalcă regulile de circulaţie pentru că nu le cunosc. Au propriile reguli! Ei conduc după cum au învăţat, pe drumuri de țară, pe străzi necirculate și când ies în trafic... Cei mai mulţi au un stil agresiv de a conduce. Nu de puţine ori, din cauza lipsei experienţei provoacă accidente”, a declarat un agent de poliţie de la Serviciul Rutier Argeş.

O simplă căutare pe site-ul instanţelor, ne arată că la judecătoriile din Argeş zilnic au loc procese pentru conducere fără permis. Cele mai multe sunt la instanța din Piteşti, acolo unde, într-o săptămână, sunt înregistrate patru, cinci dosare noi. Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru persoanele care conduc fără permis. 

În ultima vreme sunt mulţi tineri. Fac şcoala, nu promovează examenul, dar cum părinții le-au cumpărat maşină, merg cu ea! Ce dacă nu au permis?

Polițist din Argeș

Permisele false sunt şi ele la modă! Din Marea Britanie, Cehia, Elveţia chiar şi Albania.  Majoritatea ne spun că nu au documentele la ei, dar ni le pot arăta pe telefon. Când verificăm în baza de date, vedem că nu au fost niciodată deţinători de permis. 

Polițist din Argeș

×