x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Focar de toxiinfecție alimentară la Alba: zeci de nuntași au mâncat eclere și au ajuns la spital

Focar de toxiinfecție alimentară la Alba: zeci de nuntași au mâncat eclere și au ajuns la spital

08 Sep 2022   •   15:20
Focar de toxiinfecție alimentară la Alba: zeci de nuntași au mâncat eclere și au ajuns la spital

Aproape 40 de persoane care au participat la o nuntă la Căminul Cultural Cetatea de Baltă, din județul Alba, au simptome de toxiinfecție alimentară, iar 21 sunt internați în spital, un copil fiind la ATI. Direcția de Sănătate Publică Alba face anchetă. La nuntă au participat peste 200 de persoane.

Potrivit DSP Alba, este în anchetă o suspiciune de focar de toxiinfecție alimentară, după o nuntă la Căminul Cultural Cetatea de Baltă, la care au participat 205 persoane.

Debutul simptomelor a fost în 4 septembrie.

Au fost diagnosticate 38 de cazuri de suspiciune de toxiinfecție alimentară, iar 21 de persoane sunt internate. Dintre cei internați, 11 sunt la Blaj, 9 la Târnăveni și un caz la Sibiu.

Din probele biologice recoltate Probe biologice de la 11 la pacienți internați în secția de boli infecțioase Blaj, 3 probe prezentă salmonella, iar 8 sunt în lucru. Alte patru probe au fost recoltate de la pacienții internați din secția interne a Spitalului Municipal Târnăveni.

În patru probe este prezentă salmonella spp, conform buletinelor de analize medicale de la Spitalul Municipal Târnăveni. este vorba de probe de mediu – recoltate de la Laborator cofetărie (probele sunt în lucru la laboratorul DSPJ Alba).

Au mai fost luate 9 teste de sanitaţie de pe suprafete de lucru și utilaje, o probă tegumente personal (mână), o probă de apă.

Persoanele internate au vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare.

Toți cei internați au forme clinice ușoare, mediim iar un caz cu infecție renală acută, internat inițial pe ATI Spital Târnaveni, a fost tranferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj.

Persoanele afectate spun reclamă ca aliment eclerul.

„Deoarece în rândul celor simptomatici sunt și persoane care nu au participat la nuntă dar au consumat eclere primite de la nuntași ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menționăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet. Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unității - Laborator cofetărie, județul Alba, conform afirmațiilor celor doi angajați ai unității care au preparat, porționat și ambalat eclerele”, transmite DSP Alba.

Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba făcut, în data de 6 septembrie, două controale igienico-sanitare la U.A.T Comuna Cetatea de Baltă – Sală de evenimente Cămin Cultural și Laborator cofetărie.

„Livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosință care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către organizatorul evenimentului (mire). Deoarece, conform declarației administratorului existau comenzi luate pentru evenimente care se desfășoară la sfărșitul acestei săptămâni ( 10 și 11 septembrie 2022), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcționarea în continuare a laboratorului de cofetărie. Ca urmare s-a procedat la suspendarea temporară a activitatii până la primirea tuturor rezultatelor de laborator și remedierea deficiențelor constatate. După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare se vor aplica măsuri de sancționare suplimentare conform legislației în vigoare”, mai arată DSP Alba.

 

(sursa: Mediafax)

×