x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Hunedoara: Festivalului Roman "Dacia Felix" comemorează 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian

Hunedoara: Festivalului Roman "Dacia Felix" comemorează 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian

16 Sep 2017   •   21:14
Hunedoara: Festivalului Roman "Dacia Felix" comemorează 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian

Împlinirea a 1900 de ani de la moartea împăratului roman Traian va fi marcată, sâmbătă şi duminică, în situl istoric Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi în oraşul Haţeg în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Roman "Dacia Felix- sub semnul acvilei".

"Festivalul îşi propune, prin intermediul reenactorilor Asociaţiei Terra Dacica Aeterna - cel mai experimentat şi mai mare grup de reconstituire istorică din România, să însufleţească locul în care, odinioară, se afla capitala Daciei Romane. Ediţia din 2017 are o însemnătate aparte, deoarece în întreaga lume istorică se comemorează 1900 de ani de la moartea Împăratului Traian', a declarat, pentru AGERPRES, managerul de proiect, Anca Rusu.

Potrivit organizatorilor, istoria romanilor va putea fi retrăită, timp de două zile, după un program care cuprinde activităţi în tabere civile şi militare, ateliere de meşteşuguri antice, jocuri, ceremonii şi demonstraţii de luptă.

În cadrul festivalului, publicul va putea vedea lupte de gladiatori, confruntări între "legiunile romane" şi "războinicii daci", dar şi o simulare a ceremoniei de incinerare a fondatorului Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Marcus Ulpius Traianus.

Deschiderea oficială a evenimentului, însoţită de o paradă cu torţe, va avea loc în centrul oraşului Haţeg, sâmbătă, 16 septembrie, începând cu ora 19,30, însă taberele militare din situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa vor putea fi vizitate de public de la ora 12,00.

Evenimentul este dedicat memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care şi-a dedicat cariera profesională cercetărilor în cadrul sitului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cu acest prilej, Asociaţia de Turism Retezat şi Rotary Club Haţeg vor acorda unui tânăr arheolog un premiu de excelenţă, "In memoriam Dorin Alicu".

Festivalul este organizat de Asociaţia de Turism Retezat, în cadrul proiectului "Descoperă destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului-Retezat", care îşi propune să promoveze obiectivele turistice locale. AGERPRES

×