x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale IGPR: Sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa

IGPR: Sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa

28 Ian 2022   •   19:30
IGPR: Sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa
Sursa foto: observator.tv

Un sistem mobil autonom care permite scanarea vehiculelor și containerelor în Portul Constanța și în Portul Constanța-Sud a intrat în dotarea Direcției de Poliție Transporturi a Poliției Române.

Sistemul a fost realizat în cadrul unui proiect european care permite modernizarea instrumentelor de lucru utilizate în investigarea faptelor de evaziune fiscală, contrafacere de bunuri, contrabandă cu țigări, migrație ilegală și a altor infracțiuni înrudite.

Sistemul este compus dintr-un scaner mobil instalat pe un autovehicul de transport ce se poate amplasa în zonele de control și care „radiografiază” vehicule și containere atât în staționare, cât și în mers.

Scanerul are capacitatea de a „privi” prin containerele din oțel și poate fi controlat de la distanță, în condiții de radiație profesională zero pentru polițistul operator.

Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică și o aplicație software, instalată pe centrul portabil de comandă, ce realizează separarea spectrală a materialelor organice și anorganice.

În dotarea Poliției Române, mai există un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluție, pentru monitorizarea de la distanță a procesului de scanare, precum și un subsistem automatizat de protecție a zonei de excludere.

Prin folosirea noului sistem, timpul mediu de verificare a unui container scade de la câteva ore la câteva minute, reducând astfel timpii de așteptare și eficientizând munca polițiștilor.

Proiectul CargoScan 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanțare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, iar aproape 310.000 de euro constituie co-finanțare susținută de Inspectoratul General al Poliției Române.

×