Dintre cei 15 bolnavi cu COVID-19, transferați după incendiul de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, o pacientă se află la terapie intensivă, având formă gravă a bolii și nu a fost afectată de fum. „Este în terapie intensivă, este intubata, este echilibrată la momentul de față”, a declarat Bogdan Nica, managerul unității medicale.
Restul pacienților transferați sunt la secția Interne, supravegheați de medici specialiști pneumologi și infecționisti, și nu au suferit intoxicații cu fum.
Infirmiera cu arsuri și a fost transferată în București, evaluată inițial cu arsuri pe 40% din suparafața corpului are, de fptt, după evaluarea medicilor plasticieni de la Floreasca, arsuri pe 10 - 15 % din corp, și acestea nu sunt foarte profunde.
Managerul a vorbit și de avizele spitalului. „Amendă s-a luat în luna februarie a acestui an, pentru faptul că din 2014 acest spital nu a îndeplinit condițiile de autorizare. Noi am primit buget de la Consiliul Județean, pentru că de la Ministerul Sănătății în anul 2021 am primit zero lei și imdiat după ce am primit bugetul am început procedurile prealabile. Suntem deja cu avize pe trei corpuri iar undeva la 30 - 40 de zile și secția exteriora de boli infecțioase va primi autorizația definitivă pentru incendii. Ca să obținem această autorizație și noi și alte spitale suntem nevoiți să facem investiții”, explică Bogdan Nica.
El precizează că la controlul ISU din februarie, la boli infecțioase nu s-au găsit nereguli. „Am procesul verbal aici, nu scrie nimic, dar s-au găsit nereguli în ceea ce privește numărul de extinctoare, dar le-am remediat. Lucrurile pe care le-am făcut au fost să punem o instalație de oxigen care să poată fi autorizată, să verificăm instalația electrică și să obținem documentația cadastrală și proiecte, spitalul asta nu avea. Toate astea s-au întâmplat, acum avem un consultant în procedură care finalizează documentația și depunem. Am depus documentații pentru alte corpuri...După părerea mea un astfel de accident se poate întâmplă și cu trei autorizații, nu cu una. Nu s-a întâmplat accidentul din cauza unei defecțiuni la oxigen, a unui scurt circuit la un panou electric. Explicația asupra producerii incediului trebuie să o spună specialiștii care fac acum evaluarea. E vorba de un expert pirotehnist, de poliție și de ISU”.
Doi bărbați, de 74 și 75 de ani, au încetat din viață într-un incendiu care a avut loc în această dimineață la spitalul suport COVID din Ploiești. 15 pacienți au fost evacuați. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri, a fost transferată la Spitalul Floreasca din București. Incendiul s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp.