x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O nouă investiție în programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României

O nouă investiție în programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2023   •   22:20
O nouă investiție în programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României
Sursa foto: Facebook

Primarul Allen Coliban a depus o cerere de finanțare nerambursabilă în valoare de peste 40 de milioane de lei pentru a construi primul parc fotovoltaic din Brașov, din care să fie asigurată 90% din energia electrică necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat.

90% din energia electrică necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat ar putea fi asigurată din propriul parc fotovoltaic la Brașov.

Investiția, care va însemna o reducere semnificativă la factura de energie electrică, dar și creșterea independenței energetice, face parte din programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României, obiectiv asumat de Allen Coliban încă de la începutul mandatului.

„În septembrie 2021, Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat o țintă ambițioasă: aceea că, în mai puțin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% și va atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele. La finalul anului trecut, am depus o solicitare de finanțare prin POIM pentru a amenaja propriul parc fotovoltaic, prin care să asigurăm, aproape în totalitate, necesarul de consum pentru toți consumatorii publici care aparțin de municipalitate: școli, iluminat public sau instalații de producere a zăpezii artificiale”, a declarat primarul Allen Coliban.

Avantajul unui asemenea proiect este că energia consumată este regenerabilă și nu poluează.

Concret, punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare în luna noiembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: brasov capitala verde