Aproape 60 de elevi care urmează să susţină examenul de bacalaureat vin în fiecare sâmbătă la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (CMMI) de la Universitatea Tehnică 'Gheorghe Asachi' din Iaşi (TUIASI) pentru a face pregătire la matematică.
Cătălin Dumitraş, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, a declarat că programul este gratuit, fiind susţinut în mod voluntar de una dintre cadrele didactice, lectorul Mihai Ispas. "La prima întâlnire, care a avut loc în urmă cu o lună, au participat aproximativ 25 de elevi din Iaşi, Hârlău, Târgu Frumos sau Podu Iloaiei. Azi au participat 57. Când am organizat acest curs gratuit ne-am gândit la elevii care nu au posibilităţi materiale să poată face meditaţii. Am cerut ajutor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean să anunţe la toate liceele din judeţ şi mai ales în zonele mai puţin favorizate şi ne-am bucurat de sprijinul lor", a declarat Cătălin Dumitraş, decanul CMMI.
Cursurile se desfăşoară în fiecare sâmbătă, de la ora 9.00, în amfiteatrul TCM 2 al facultăţii. La acestea sunt aşteptaţi elevii din judeţ, dar şi din judeţele Moldovei, care îşi doresc să se pregătească pentru bacalaureat însă nu îşi pot permite să plătească ore de meditaţii. În cadrul întâlnirilor, elevii pot rezolva modele de probleme asemănătoare celor de la bacalaureat, dar şi modele de teste pentru admiterea la facultate, indiferent de alegerea pe care o vor face.
"Sunt copii care mă întreabă dacă au şanse să ia bacul dacă la simulare au luat nota 2. Le zic că dacă vor într-adevăr vor reuşi. În primul rând trebuie să înveţe că matematica are o singură proprietate: ordonează gândirea. În rest, o înveţi, o uiţi, e normal să se întâmple aşa, deoarece faci loc altor cunoştinţe. Le mai spun că eu ştiu mai puţine formule decât ei, doar că le deduc mult mai repede şi logic, şi le recomand să nu mai înveţe pe de rost. Matematica nu este cenuşie, profesorii o fac cenuşie. Nu toţi sunt şi matematicieni şi profesori excelenţi. Sunt şi profesori care îi îndepărtează pe aceşti copii atunci când le dau senzaţia că matematica este un granit pe care niciodată nici cu capul nu îl vor putea sparge. Matematica e cel mai simplu obiect, îţi dă ipoteza şi concluzia, cu nişte noţiuni te duci de aici şi ajungi acolo", a declarat lect. univ. dr. Mihai Ispas, citează Agerpres.
Programul de pregătire la matematică este organizat pentru prima dată în cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, programe similare fiind organizate de mai mulţi ani şi de reprezentanţii facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, unde concurenţa la admitere este acerbă