x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Jucării cu deficiențe, alimente expirate, igienă precară în unitățile verificate pe litoral

Jucării cu deficiențe, alimente expirate, igienă precară în unitățile verificate pe litoral

de Redacția Jurnalul    |    14 Iul 2023   •   23:00
Jucării cu deficiențe, alimente expirate, igienă precară în unitățile verificate pe litoral

Jucării cu deficiențe, alimente expirate sau condiții de igienă precară au găsit inspectorii în prima lună de funcționare a Comandamentului Litoral 2023.

Din 12 iunie, când a devenit operațional Comandamentul Litoral 2023, au fost făcute 1.188 acţiuni de control în toate stațiunile, 72 dintre acestea fiind generate de reclamații primite de la consumatori, celelalte fiind acțiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.

De asemenea, inspectorii au dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor produse neconforme în valoare de circa 540.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 97 de firme și propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.

Principalele abateri constatate se referă la vânzarea unor jucării cu deficiențe, jucării notificate prin sistemul de alertă RAPEX, deficiențe privind etichetarea produselor textile, deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare, condiții igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentație publică sau cazare turistică, comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită, neafișarea ingredientelor cu potențial alergen, utilizarea practicilor comerciale incorecte, înșelătoare sau lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare.

„Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o și o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiții de milioane ale unor operatori economici curajoși și iubitori de țară, își desfășoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca și cum ai pune un palat de cleștar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceață de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoși. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeași barcă pe toți cei care mai credem în șansa acestuia”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua până la finalul sezonului estival.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: litoral amenzi