Mai multe cutremure însoţite de zgomote puternice au fost resimţite, în cursul zilei de marţi, de locuitorii satului Izvoarele din judeţul Galaţi, unde, în aceeaşi perioadă a anului, în 2014 au fost înregistrate peste 30 de seisme, iar în 2013 nu mai puţin de 437.
Primarul comunei Slobozia Conachi, de care aparţine satul respectiv, Ioan Neculau, a declarat, miercuri, presei, că localnicii sunt speriaţi şi că a informat Prefectura şi Consiliul Judeţean Galaţi despre noul roi de cutremure, care au avut intensităţi cuprinse între două şi trei grade pe scara Richter. El a precizat că în zonă sunt aşteptaţi specialişti de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) pentru a restarta cele şase staţii seismice amplasate în 2013.
"Am luat legătura şi la prefectură, şi la judeţ, şi la Fizica Pământului (...) Două dintre cutremure, cele care s-au simţit mai rău, au fost înregistrate şi la ei. Au spus că trimit un specialist să recalibreze aparatele. Oamenii vor răspunsuri, că sunt panicaţi", a spus Ion Neculau.
Conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), marţi, între orele 10,17 şi 17,28 , în judeţul Galaţi, au avut loc patru cutremure, două cu magnitudinea de 2 grade pe scara Richter, unul de 2,2 grade Richter şi unul de 3,1 grade. Toate cele patru seisme au fost de suprafaţă, adâncimea variind între 5 şi 14 km.
Cutremurul de 3,1 grade s-a produs la ora 13,08, la o adâncime de 6 km. Intensitatea epicentrală a fost I, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Galaţi (16 km), Brăila (29 km), Măcin (37 km), Tecuci (52 km), Focşani (58 km).
Potrivit corespondentului AGERPRES, localnicii din Izvoarele trăiesc iar cu frica în sân din cauza cutremurelor.
"Iar au început să ne chinuie. Pe mine, m-au prins între uşi. Era 13,30, la primul. Nici nu ştiam cum să mă mai feresc. Am zis că ne ducem în pământ. Şi bubuia pământul....", a declarat Sultana Necula, una dintre localnice.
Pe Sanda Gurău, altă localnică, cutremurul a speriat-o aşa de rău că nici nu mai are curaj să intre în casă. Femeii îi pare rău că s-a mutat din Galaţi la Izvoarele pentru a avea o bătrâneţe liniştită.
Valentina Popa, de 90 ani, se teme să nu i se prăbuşească locuinţa. "Au apărut crăpături noi peste cele vechi, nu ştim ce om mai face, dar aici nu e lucru curat", a spus bătrâna.
Un număr de 30 de cutremure, cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie şi octombrie 2014 în satul Izvoarele. Cu exact un an în urmă, la finele lunii septembrie, în satul Izvoarele s-au produs pentru prima oară mai multe cutremure, până în noiembrie înregistrându-se 437 de seisme, de diferite intensităţi. După mai multe măsurători ale specialiştilor de la INFP, aceştia au precizat că seismele sunt de natură tectonică şi nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun şi acum producerea seismelor.