x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Mesaj Ro-Alert în miez de noapte. Barajul de la Roşia Montană este fisurat. Aproape 200 de localnici au refuzat evacuarea

UPDATE Mesaj Ro-Alert în miez de noapte. Barajul de la Roşia Montană este fisurat. Aproape 200 de localnici au refuzat evacuarea

02 Oct 2022   •   06:58
UPDATE Mesaj Ro-Alert în miez de noapte. Barajul de la Roşia Montană este fisurat. Aproape 200 de localnici au refuzat evacuarea
Sursa foto: ISU Alba

84 de persoane au fost evacuate sau au plecat singure la rude, iar alte aproape 200 au refuzat evacuarea, după ce autoritățile au dispus acest lucru în localitatea Roșia Montană, județul Alba. Decizia a fost luată după o avarie apărută la barajul lacului Tăul Mare.

UPDATE 4

Nivelul apei în Lacul Tăul Mare din Alba, unde s-a depistat o avarie la baraj, a scăzut cu un metru, în urma acțiunilor de evacuare, a anunțat ministrul Mediului, în urma unei ședinţe extraordinare de duminică a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a convocat, duminică dimineața, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă constituit la nivelul MMAP în urma apariției unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m-2 m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, județul Alba.

Sâmbătă, reprezentanți ai Primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin 112.

Ministerul Mediului menționează că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Acumularea Tăul Mare, realizată în anul 1908, este deținută de Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

„În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N , intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Șpecialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin.

„Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5 m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund”, transmite Ministerul Mediului.

 

UPDATE 3

Duminică la prânz a început evacuarea apei din lacul Tăul Mare, după ce sâmbătă seara autoritățile au intrat în alertă din cauza unei avarii la baraj.

Prima pompă de mare capacitate a intrat în funcțiune, duminică la prânz, pentru evacuarea apei din lacul Tăul Mare.

Reprezentanții ISU Alba spun că, într-o primă fază, se va realiza o reducere a nivelului apei.

„Parțial în prima fază, scăderea lacului cu 5 m pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate. Ulterior vor fi luate măsuri în dinamică”, a transmis ISU Alba.

Motopompele de mare capacitate au fost transportate în zona barajului cu ajutorul utilajelor grele din cauza faptului că drumul este greu practicabil.

În zonă au ajuns șase motopompe de mare capacitate, care pot evacua 10.000 de litri de apă pe minut. Două motopompe sunt de la ISU Alba, iar celelalte patru de la ISU Hunedoara, ISU Mureș, ISU Cluj și ISU Bihor.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de evacuare. 70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție. Restul au refuzat evacuarea.

UPDATE 2

Autoritățile din Alba intervin duminică dimineața pentru crearea unei căi de acces spre barajul lacului Tăul Mare pentru camioanele de mare tonaj care transportă motopompele, având în vedere că drumul în zonă este greu practicabil.

„În aceste momente se încearcă crearea unui drum de acces, deoarece drumul este impracticabil până la barajul lacului Tăul Mare de către autospecialele mari de intervenție cu motopompe de mare capacitate ale pompierilor. Șase astfel de motopompe au fost dislocate în zonă, fiecare având o capacitate de evacuare a 10.000 de litri pe minut”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

Acesta a spus că drumul în zona montană este greu practicabil, fiind parcurs până acum doar cu autoturisme de teren 4X4.

La fața locului se intervine cu două buldozere de mare capacitate și cu alte autospeciale aparținând operatorilor din zonă.

Primele imagini de la barajul fisurat de la Tăul Mare | Desfăşurare impresionantă de forţe

În urma acestor lucrări, camioanele de mare tonaj care transportă cele șase motopompe vor putea ajunge la baraj.

„Cu ajutorul acestora se va încerca golirea lacului, concomitent cu o expertiză care se face în aceste momente de către un expert, care a și participat la întocmirea documentației ce a stat la baza autorizației de funcționare a acestui baraj. Acest expert ne va spune dacă riscul este prezent sau este doar o defecțiune minoră, urmând ca în funcție de soluția tehnică populația fie să se întoarcă la locuințele sale, fie să fie din nou rugați și cei care au refuzat evacuarea să o facă”, a mai spus Botezan.

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de evacuare. 70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție. Restul au refuzat evacuarea.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Alertă baraj Roșia Montană

UPDATE 1

Potrivit ISU Alba, 268 de persoane au fost vizate de această evacuare. Acestea au fost informate și alertate cu privire la evacuare prin 4 mesaje Ro-Alert, dar și de echipaje mixte formate din polițiști, jandarmi și pompieri și angajați ai administrației locale, care au mers din casă în casă.

70 de localnici au plecat la rude, iar alte 14 au solicitat autorităților evacuarea și cazarea în spațiile puse la dispoziție.

„Din cei 268 de localnici, un numnăr de 70 s-au autoevacuat la rude în apropiere, iar 14 au solicitat evacuarea cu mijloace și în cadrul unor locații puse la dispoziție de administrația locală. Restul au refuzat evacuarea și au semnat formulare că refuză evacuarea în această situație de urgență”, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Botezan, purtătorul de cuvânt al ISU Alba.

Potrivit ISU Alba, autoritățile au fost sesizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, prin apel la 112, de primarul comunei Roșia Montană cu privire la o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba și a fost activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției.

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare.

Relocarea va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba. La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni având o capacitate de aproximativ 400 de persoane.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Mesaj Ro-Alert în miez de noapte. Barajul de la Roşia Montană este fisurat. Populația din zonă a fost evacuată

Câteva sute de persoane au fost evacuate ca urmare a apariției unei avarii la Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare din Roșia Montană. Decizia a fost luată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Primarul comunei Roșia Montană a sunat la 112 pentru a semnala o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, a anunțat ISU Alba.

„Până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri:

❗️convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
❗️întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba;
❗️activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției;
❗️alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere; 
❗️dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare: 

- 2 Autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
- 2 autospeciale 4x4 cu capacitate mărită de trecere;
- 2 microbuze de transport;
- 3 ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba;
- buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție;
- personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice. 

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul  Iamandi. 

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș. 

Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele și mijloacele de intervenție pot fi suplimentate”, potrivit ISU Alba. 

Mesaj Ro-Alert în miez de noapte. Barajul de la Roşia Montană este fisurat. Populația din zonă a fost evacuată

ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert prin care s-a solicitat evacuarea cetățenilor din zonă.

„Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. 

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze). 

La nevoie, aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, cu o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. 

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. 

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale. În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.

Precizăm că măsura evacuării populației a fost luată preventiv, în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație”, mai scrie în comunicatul ISU Alba.

×