Monumentul "Martin Luther şi Jean Calvin" - o sculptură în formă de carte deschisă pe care sunt aplicate medalioanele lui Martin Luther și Jean Calvin - a fost inaugurat miercuri în Parcul Sala Palatului din Bucureşti, la intersecţia dintre str. Ion Câmpineanu cu str. Ştirbei Vodă.
Evenimentul de dezvelire a Monumentului Reformei Protestante i-a avut ca invitați care au luat cuvântul, pe Nemeth Zsolt – președintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Kelemen Hunor – vicepremierul guvernului, Reinhard Guib – episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină, Arthur Mattli – ambasadorul Elveției, Szegedi László Tamás – episcop vicar, Zikeli Daniel – episcop vicar, Victor Opaschi – secretar de Stat în Ministerul Culturii.
Monumentul s-a inaugurat cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517-2017). "În primul rând este un gest de reparaţie istorică. Amplasăm acest monument pe locul pe care a fost demolată biserica reformată maghiară. Este, deci, un gest firesc de reparaţie. Sunt bucuros că sunt aici, pentru a sublinia şi a mulţumi bucureştenilor pentru convieţuirea fără probleme între diferitele confesiuni religioase. Sunt aici pentru a mulţumi şi pentru a îndemna ca modul acesta de convieţuire să continue. Trăim o perioadă complicată, în care exacerbarea diferenţelor duce la probleme grave. Sunt, deci, fericit că în Bucureşti şi, în general, în România oamenii de diferite confesiuni trăiesc în pace unii cu alţii", a declarat Nicuşor Dan.
Și zona în care a fost amplasat monumentul parcă nu seamănă cu mizetia care a sufocat Bucureștiul în ultimul an. Ba chiar am văzut un loc frumos amenajat, ambientul fiind asortat cu un cvartet de coarde, cu deservenți puși la patru ace, dar și cu puzderie de participanți îmbrăcați în straie de pastori reformați. Colțul acela de București a început brusc să semene cu Viena, Amsterdam sau Paris, în vremurile lor de glorie. Totul simplu, sobru și de un bun-gust desăvârșit.