x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale E risc de avalanșă la munte în România. Ce zone sunt periculoase

E risc de avalanșă la munte în România. Ce zone sunt periculoase

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2024   •   19:47
E risc de avalanșă la munte în România. Ce zone sunt periculoase

Specialiștii avertizează că este pericol de avalanșe în mai mulți munți din România. Ei au emis un buletin nivometeorologic valabil de marți, la ora 20.00 până miercuri, la aceeași oră.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în Masivul Făgăraș, la peste 1800 de matri „pe arii extinse s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanții nordici local peste 50-60 cm”.

„Vremea va continua să se răcească, va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri locale de peste 15-20 cm. În zona crestelor se întâlnesc cornișe de mari dimensiuni și plăci de vânt, cu rezistenţă scăzută, care se pot rupe cu ușurință. În zonele adăpostite sunt prezente depozite şi troiene de zăpadă însemnate. Atât în mod spontan, cât și la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă proaspătă de la suprafață poate aluneca peste cele mai dure din interior, iar plăcile de vânt se pot rupe, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul va fi mare (4). Și la altitudini de sub 1800 m stratul nou-depus este de grosimi importante, ce depășesc 30-40 cm și pe versanții nordici local 50-60 cm, și este umed și îngreunat. Pe anumite pante și văi vor fi condiții de curgeri și de declanșare a unor avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind crescut la supraîncărcări și mare”, au stabilit specialiștii.

Situații asemănătoare sunt în Munții Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeau. Risc mai mic privind producerea de avalanșe este în Munții Rodnei, Bucegi, Călimani-Bistriței, Ceahlău și Vlădeasa.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: munti avalanşă