Acesta mai explică faptul că operațiunile de reabilitare a pasajului subteran din centrul Bucureștiului au fost preluate de la Administrația Străzilor. Totodată, el atrage atenția asupra fapului că Inspectoratul de Stat pentru Construcții este o instituție care nu funcționează.
"Este o chestiune care ţine exclusiv de Primăria Sectorului 4, care a preluat de la Administraţia Străzilor întreaga lucrare, şi cea trecută - pentru pasaj şi cea viitoare - pentru planşeu. Este e o chestiune pe care o să o lămurească autorităţile. Din punctul meu de vedere, din nou, e o chestiune foarte serioasă, pe care o spun de, cred, 15 ani: avem o problemă la Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru că, oriunde în lumea asta, construirea este o chestiune de securitate naţională. Această instituţie nu funcţionează", a spus Nicușor Dan.
Primarul general mai precizează că lucrarea a fost pasată la o primărie de sector deoarerce bugetul PMB este de numai 5 miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei sunt alocate pentru subvenții de termoficare și transport. De asemenea, totalul bugetelor primăriilor de sector se ridică la 7 miliarde de lei.
"Primăria Capitalei are două miliarde şi Primăriile de sector au şapte miliarde, acesta este răspunsul", s-a scuzat acesta.
Nicușor Dan a cerut Administrației Străzilor să-i prezinte o situație a pasajelor din Capitală.
"Am avut discuţia asta cu domnul director de la Administraţia Străzilor şi o să aveţi răspunsul în ianuarie, la momentul bugetului pe 2023. I-am solicitat să vină cu o situaţie exactă a pasajelor, care sunt expertizele pe care o să le facem în 2023 şi care sunt lucrările pe care o să le facem în 2023. Toate lucrurile astea depind de buget şi de votul consilierilor generali".
De asemenea, el transferă responsabilitatea măsurilor pentru prevenirea accidentelor de la Pasajul Unirii tot către Primăria Sectorului 4, care este administratorul pasajului.
Nicușor Dan mai spune că lucrările de reabilitare a acestui obiectiv nu au avut nevoie de avize de la Primăria Capitalei.
"Noi avem nişte mecanisme administrative care, teoretic, sunt conforme cu tot ce se întâmplă în lumea asta, în sensul că există verificatori de proiecte, există instituţii care verifică. Noi, vorbesc acum de Administraţia Străzilor, trebuie doar să facem un caiet de sarcini sau o documentaţie de atribuire care să prevadă o anumită expertiză, experienţă similară a firmelor care vor realiza lucrările şi mai departe este treaba acestora să aibă specialiştii cu drept de semnătură care să ateste rezistenţă şi tot ce înseamnă construire şi a autorităţilor de control de a verifica. A fost o hotărâre de consiliu prin care s-a predat pasajul către Primăria Sectorului 4. Primăria Sectorului 4 a emis autorizaţia şi pentru autorizaţia respectivă a emis de asemenea certificatul de urbanism. Certificatul de urbanism a specificat care sunt avizele pe care trebuie să le obţină. De la Primăria Capitalei nu există un astfel de aviz", afirmă edilul general.
În urma lucrărilor de consolidare a Pasajului Unirii, o zonă extrem de aglomerată, a fost coborât plafonul, fapt ce a provocat 7 accidente grave în doar câteva luni.