Prețul total al gigacaloriei a fost de 860 de lei în 2022, din care bucureștenii au plătit 160 de lei iar Primăria Generală diferența de 700 de lei.
Acum, locuitorii Capitalei vor plăti 350 de lei, iar municipalitatea va achita 750 de lei, astfel încât costurile se vor dubla pentru consumatori. Cu toate acestea, Nicușor Dan consideră că tarifele sunt "rezonabile".
"Există o cerere formulată încă din octombrie de către Termoenergetica către ANRE pentru preţul final al gigacaloriei producţie-transport-distribuţie, care nu are răspuns până în momentul ăsta.
În momentul de faţă, Termoenergetica facturează preţul de producţie actualizat de către ANRE, că pe ăsta l-a actualizat, şi un preţ de transport şi distribuţie care este mai mic decât cel care este real.
Pentru că am ieşit din populism, avem nişte tarife rezonabile în sensul că nu avem tariful final pe ceea ce înseamnă gigacalorie, dar el va fi în jurul a 1.100 de lei.
Faţă de anul 2022 când am avut un tarif de 860 de lei din care cetăţenii au plătit 160 în cea mai mare parte a anului, partea de iarnă şi noi am plătit 700, anul ăsta vom fi în situaţia în care o să avem 1.100 tot tariful, din care cetăţenii plătesc 350 şi noi şi primăria plăteşte din banii cetăţenilor 750 de lei.
Diferenţa o să fie între 700 anul trecut şi 750 anul ăsta, ceea ce nu este o sumă mare şi noi nu am luat împrumutul ca să plătim cheltuielile curente, am luat împrumutul ca să plătim acele diferenţe de tarif care s-au acumulat şi care anul acesta nu vor mai fi", a explicat Nicușor Dan.
Mai mult, edilul general a venit, astăzi, cu o explicaţie halucinantă pentru problema caloriferelor reci din Bucureşti. "E o chestiune de fizică, căldura care ajunge nu ajunge".