Vremea capricioasă de la munte a dat peste cap planurile autorităţilor locale de la Sinaia care, din cauza vântului, au fost nevoite să inaugureze, joi, noua telegondolă având instalaţia oprită, aceasta putând fi însă folosită după două ore de la tăierea panglicii.
Inaugurarea telegondolei care face legătura între Cota 1.400 şi Cota 2.000 şi care stabileşte trei recorduri naţionale era programată să aibă loc la ora 10,00, însă instalaţia nu a putut fi pornită din cauza vântului care, la altitudinea de 2.000 de metri, a avut, la un moment dat, o viteză de peste 100 de kilometri pe oră.
În aceste condiţii, autorităţile au explicat că sistemele de siguranţă ale instalaţiei nu permit pornirea ei şi i-au invitat pe turiştii care aşteptau momentul inaugurării să bea un ceai cald, până când vântul se mai "calmează".
În ciuda acestui fapt, vântul a continuat să bată cu putere, astfel că inaugurarea, discursurile şi tăierea panglicii au avut loc în faţa unei telegondole aflată în staţionare.
"Este un moment extrem de important pentru Sinaia, pentru tot ce înseamnă turismul montan din România. Iată că reuşim după 20 de ani să creăm un domeniu schiabil integrat cu un singur skipass din Sinaia până sus pe toate instalaţiile moderne pe care oraşul nostru le are. (...) Gondola nouă are sisteme de siguranţă extrem de serioase şi merge în condiţii de siguranţă. În momentul în care vremea va permite şi vântul se va opri, ea va porni şi va duce 1.700 de persoane pe oră", a declarat primarul Vlad Oprea la momentul inaugurării.
După două ore de la deschiderea "oficială", telegondola a putut fi testată şi de turiştii care au avut gratuitate la transportul pe cablu pe parcursul întregii zile.
Potrivit unui comunicat de presă emis, marţi, de Primăria Sinaia, noua instalaţie pe cablu pentru construirea căreia echipe de specialişti români, italieni şi austrieci au lucrat timp de şapte luni are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră şi parcurge un traseu cu o lungime de 2.000 de metri.
Telegondola are două motoare diesel şi cel mai nou sistem de economisire a energiei, numit de către specialişti "direct drive", care asigură o reducere a consumului de electricitate cu 20% faţă de sistemele tradiţionale.
Totodată, telegondola stabileşte o serie de recorduri naţionale.
"Instalaţia ajunge la cea mai mare altitudine din România, 2.050 m, iar în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare înălţime faţă de sol înregistrată de o astfel de instalaţie, 120 m. Mai mult, noua gondolă este construită pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu - 45 de grade la primii trei piloni", se arată în comunicatul citat.
Odată cu inaugurarea noii investiţii, autorităţile locale au lansat şi un skipass unic pentru toate instalaţiile pe care acestea le administrează, preţul lui fiind de 140 de lei pe zi.
Pentru realizarea telegondolei care face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000, societatea Transport Urban Sinaia, care aparţine Consiliului Local, a contractat un împrumut de nouă milioane de euro pentru care a garantat cu această investiţie. AGERPRES