x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale O parte din CJ Vâlcea, urmărită penal de DNA

O parte din CJ Vâlcea, urmărită penal de DNA

23 Feb 2016   •   19:07
O parte din CJ Vâlcea, urmărită penal de DNA

Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea Gheorghe Păsat şi cinci funcţionari publici din subordine sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Iaşi al DNA.

Alături de Păsat au fost puşi sub urmărire penală Constantin Drinea, secretar al judeţului Vâlcea, Carmen Manuela Alexandrescu, director general în cadrul CJ Vâlcea, Constantin Mircea Predescu, director general al Direcţiei Generale Economice în cadrul CJ Vâlcea, Constantin Rizea, şef al Serviciului Buget din Direcţia Generală Economică a CJ Vâlcea, şi Maria Lăzăroiu, consilier juridic al aceleiaşi instituţii, potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES.

În acelaşi dosar mai este urmărit penal Claudiu Marian Mititelu, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, instigare la spălare de bani în formă continuată şi folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia.

Procurorii DNA au dispus, totodată, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a Danielei Denşorean, director financiar al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, instigare la spălare de bani, în formă continuată, şi folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Claudiu Marian Mititelu şi Daniela Denşorean, în înţelegere cu persoane cu funcţii de conducere şi funcţionari publici din cadrul CJ Vâlcea, au iniţiat în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016 un mecanism fraudulos prin care să evite executarea silită a conturilor firmei de către creditori.

Societatea reprezentată de cei doi avea în derulare un contract încheiat cu CJ Vâlcea, ce avea ca obiect asigurarea de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor la CET Govora, în cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru perioada 2009 - 2029, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice.

"În scopul arătat mai sus, în luna decembrie 2015, inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian au încheiat în fals cu o societate comercială din Turcia un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanţă cu garanţiile şi accesoriile acestuia, provenite din contractul menţionat mai sus. De asemenea, în aceeaşi perioadă, cele două persoane au mai întocmit şi o notificare prin care societatea cesionară ar fi solicitat CJ Vâlcea să achite sumele datorate într-un anumit cont deschis la o unitate bancară", se arată în comunicatul DNA.

Cele două înscrisuri au fost depuse de Daniela Denşorean la CJ Vâlcea pe data de 23 decembrie 2015. Ulterior, în baza documentelor false, reprezentanţii CJ Vâlcea, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea prevederilor contractuale, au încheiat cu reprezentanţii societăţii un act adiţional la contractul de servicii, în care se stipula că se înlocuieşte contul societăţii reprezentate de cei doi cu un altul al firmei cesionare.

"La data de 29 decembrie 2015, în baza documentului menţionat anterior, Consiliul Judeţean Vâlcea a achitat, în mod nejustificat, suma totală de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentând tranşa de plată trimestrială aferentă contractului de servicii în contul de trezorerie al societăţii cesionare. Acest lucru a avut drept consecinţă, pe de o parte, evitarea încasării în conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian a sumei de 150.571,69 lei şi, pe de altă parte, neîncasarea de către ANAF a sumelor cuvenite", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pe 21 ianuarie 2016, Denşorean şi Mititelu au determinat o persoană din conducerea firmei turceşti să ridice în numerar şi să transfere în conturile unor persoane fizice şi juridice peste 150.000 de lei ca plată a drepturilor salariale ale unor angajaţi şi plată a unor furnizori şi prestatori de servicii.

Daniela Denşorean urmează să fie prezentată marţi Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. AGERPRES

×