x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Percheziţii DIICOT în biroul rectorului Universităţii Maritime din Constanţa (surse)

Percheziţii DIICOT în biroul rectorului Universităţii Maritime din Constanţa (surse)

19 Mai 2016   •   14:07
Percheziţii DIICOT în biroul rectorului Universităţii Maritime din Constanţa (surse)
Sursa foto:

Procurorii DIICOT au efectuat joi 40 de percheziţii în locaţii din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, una din percheziţii a avut loc în biroul rectorului Univeristăţii Maritime Constanţa, Cornel Panait, care este vizat de această anchetă.

Cornel Panait este asociat unic şi administrator la firma SC GAAD Invest International, cu sediu în Constanţa şi sedii secundare în Portul Medgidia, el ocupând şi funcţia de consilier judeţean.

Sursele judiciare au precizat că procurorii au ridicat documente, iar urmărirea penală a fost începută deocamdată doar pentru faptă.

Conform unui comunicat al DIICOT, în perioada 2010 - 2011, membrii unui grup infracţional au creat un mecanism fraudulos care a constat în înregistrarea în evidenţele contabile ale unei societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate achiziţia şi comercializarea de cereale a unor facturi fiscale fictive, prin interpunerea scriptică a unor societăţi de tip "conductă" şi a unui număr de opt societăţi de tip "fantomă".

Contravaloarea facturilor era achitată prin transfer bancar din contul societăţilor beneficiare către conturile celor opt firme "fantomă", sumele de bani fiind retrase în numerar în baza unor borderouri fictive.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că cele opt societăţi "fantomă" nu au funcţionat la sediile sociale declarate, nu au deţinut logistica necesară derulării unor tranzacţii cu cereale, nu au avut salariaţi, mijloace de transport, utilaje, spaţii de depozitare şi nu au depus declaraţii fiscale.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului statului este de 4.514.410 lei.

Ancheta este efectuată de DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime.

La acţiuni au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila, ancheta fiind efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. AGERPRES

×