x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Pestă porcină africană la o fermă din Timiș

Pestă porcină africană la o fermă din Timiș

de Redacția Jurnalul    |    17 Iun 2023   •   16:40
Pestă porcină africană la o fermă din Timiș

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la ferma Voiteni din județul Timiș, anunță DSVSA.

În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC Smithfield România Ferma Voiteni, județul Timiș, rezultatul la LSVSA Timiș fiind pozitiv, au fost trimise probe și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane.

După efectuarea examenelor de laborator efectuate la IDSA, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată pesta porcină africană.

A fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în care s-a votat Hotărârea de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA și a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc.

Pentru protejarea perimetrului contaminat s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Voiteg și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opatița, Denta, Rovinița Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire din județ Timiș.

DSVSA Timiș precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

×
Subiecte în articol: pesta porcina timiş voiteni