x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Planul de Mobilitate al Capitalei, buget de 6,8 mld. euro

Planul de Mobilitate al Capitalei, buget de 6,8 mld. euro

de Cristian Anton    |    30 Mar 2017   •   10:40
Planul de Mobilitate al Capitalei, buget de 6,8 mld. euro
Sursa foto: Victor Stroe

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov a fost adoptat de consilierii generali ai Capitalei, cu 43 de voturi “pentru” şi o abţinere. Conform proiectului de hotărâre, se împuterniceşte primarul general să desemneze entitatea responsabilă pentru coordonarea implementării PMUD şi să propună îmbunătăţiri, actualizări, completări şi revizuiri ale acestuia ori de câte ori se impune. 



În debutul şedinţei, primarul general Gabriela Firea a spus că este vorba despre un vot istoric, deoarece Capitala va arăta cu totul diferit, în sens pozitiv, urmând să fie implementate proiecte aşteptate de ani de zile. Aura Răducu, fost coordonator din partea BERD al PMUD, a precizat că este vorba despre un proiect unic care a ţinut cont de nevoile cetăţenilor privind reducerea poluării şi creşterea accesibilităţii. Ea a menţionat că PMUD a fost elaborat de o echipă complexă, sub coordonarea BERD, alcătuită din specialişti din România, Germania, Marea Britanie şi Israel, fiind incluse soluţii specifice ţărilor dezvoltate. De asemenea, a menţionat că planul de mobilitate urbană nu este un document fix, care să nu poată fi modificat până în 2030, urmând să îi fie aduse schimbări, pe parcurs, în funcţie de nevoile cetăţenilor.

Prin aprobarea PMUD, Primăria Municipiului Bucureşti, alături de Consiliul Judeţean Ilfov, vor putea accesa fonduri europene de până la 220 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folosiţi pentru reformarea transportului public, a precizat PMB.

Aura Răducu a atras atenţia asupra faptului că în România rata de accidente este foarte mare, Bucureştiul fiind un oraş cu număr mare de maşini şi un grad ridicat de congestie în trafic. Totodată, Capitală are un grad de mobilitate mai mic decât media europeană, element care se traduce în faptul că locuitorii oraşului efectuează un număr redus de deplasări.

 

Proiectele prioritare, finanţate cu fonduri europene

Unul dintre criteriile avute în vedere în elaborarea PMUD a fost ca fiecare cetăţean să aibă la o distanţă de cel mult 700-800 de metri un mijloc de transport în comun. Proiectele prioritare vor fi cele finanţate cu fonduri europene, vizând începerea modernizării transportului public de călători prin achiziţionarea de echipament şi modernizarea liniilor de tramvai, crearea de piste de biciclete şi parcări de tip park and ride. Prin PMUD sunt propuse 55 de proiecte, cu un buget total de 6,8 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro reprezintă investiţii pentru proiectele Metrorex, iar 3,3 miliarde de euro ar urma să fie investiţiile autorităţilor locale. 


PMUD a fost elaborat sub coordonarea BERD de o echipă alcătuită din specialişti din România, Germania, Marea Britanie şi Israel

×