x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primul caz de trichineloză la animale domestice, depistat în comuna Băleşti, judeţul Gorj

Primul caz de trichineloză la animale domestice, depistat în comuna Băleşti, judeţul Gorj

22 Dec 2015   •   15:19
Primul caz de trichineloză la animale domestice, depistat în comuna Băleşti, judeţul Gorj
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Primul caz de trichineloză la animale domestice din acest an a fost înregistrat în comuna Băleşti, la un porc, a declarat marţi directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Nicolae Călescu.

Potrivit acestuia, este al treilea caz de trichineloză diagnosticat în anul 2015 şi primul la animale domestice, primele două fiind înregistrate la doi porci mistreţi.

"Avem un caz pozitiv de porc infectat la cineva din comuna Băleşti. Proprietarul gospodăriei a sacrificat doi porci, însă doar la unul dintre animale testul a ieşit pozitiv. Am trimis ulterior o echipă de inspectori la faţa locului care s-au ocupat de denaturarea cărnii prin ardere şi îngropare. Porcul respectiv nu era în baza de date, astfel că proprietarul nu va primi despăgubiri. Este foarte important ca gorjenii să înţeleagă că acolo unde sunt depistaţi porci cu trichineloză pot primi despăgubiri la preţul pieţei, dar doar dacă animalele sunt identificate şi au crotaliu", a precizat Călescu.

Până în prezent, conform datelor DSVSA Gorj, la nivelul judeţului s-au sacrificat aproximativ 48.000 de porcine şi s-au efectuat 29.000 de examene trichineloscopice.

×
Subiecte în articol: trichineloza