x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Prinţul Charles în vizită la Vizureşti, a glumit, a vorbit în franceză şi a primit trei mături

Prinţul Charles în vizită la Vizureşti, a glumit, a vorbit în franceză şi a primit trei mături

01 Apr 2017   •   17:30
Prinţul Charles în vizită la Vizureşti, a glumit, a vorbit în franceză şi a primit trei mături
Sursa foto: Foto: gazetadambovitei.ro

Prinţul Charles şi-a încheiat vizita oficială în România, vineri, la Şcoala din satul Vizureşti, unde a vorbit cu profesorii, elevii şi membrii comunităţii, a făcut glume, a vorbit în limba franceză şi a primit numeroase daruri, printre care şi un set de mături. 

Vizita Prinţului de Wales la proiectul comunitar din satul Vizureşti - care include o şcoală, o grădiniţă, o Casă de cultură, un teren de sport şi un dispensar - a început la ora 14,35 şi a reprezentat o adevărată sărbătoare pentru comunitatea locală. 

Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată cu entuziasm atât de oficialităţi, profesori, cât şi de oamenii din comunitate şi de copii. 

Din delegaţia care l-a însoţit a făcut parte şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell. 

Prinţul Charles a fost întâmpinat cu pâine şi sare de doi copii în vârstă de 13 ani, de la şcoala din Vizureşti - Rahela şi Daniel -, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, dar şi de directoarea instituţiei de învăţământ, Nicoleta Sandu, şi de primarul Marin Păun. Aceştia i-au urat bun venit înaltului oaspete, iar el i-a salutat şi a gustat o bucăţică de pâine, precizând că ştie foarte bine acest obicei tradiţional românesc. 

Prinţul Charles a vizitat Casa de cultură, fiind interesat de modul în care a fost realizată, de activităţile desfăşurate în acesta şi de beneficiarii programelor desfăşurate în acest loc. În vizita de la Casa de cultură, Alteţa Sa Regală a fost însoţit de reprezentantele Fundaţiei PACT, Maria Şandor şi Gabriela Stanciu, care se implică pentru ajutorarea comunităţii din Vizureşti de aproape şapte ani. 

Moştenitorul Coroanei Britanice a făcut numeroase glume, remarcând amuzat faptul că în cimentul de pe treptele Casei de cultură sunt imprimate urme de pisică. Glume a făcut Prinţul de Wales şi cu copiii aflaţi în Casa de cultură, care împleteau flori din foi de porumb. I-a întrebat amuzat dacă nu cumva ar fi trebuit să fie la şcoală în acele momente. ''Da'', au răspuns copiii, precizând însă că au preferat să-l cunoască pe Prinţul de Wales în această "zi importantă pentru comunitate". 

Prinţul Charles a apreciat atât florile realizate din foi de porumb, cât şi iile purtate de unele dintre fetiţe şi de profesoarele lor. Alteţa Sa Regală a fost interesată şi dacă fetele sunt învăţate să coasă şi să realizeze modele pentru ii, una dintre învăţătoare, Gina Başturescu, arătându-i înaltului oaspete o păpuşă îmbrăcată cu o ie brodată de fetiţele care participă la activităţile organizate în Casa de cultură. 

O discuţie mai aplicată a fost purtată de Prinţul Charles cu Magdalena Diaconu, îngrijitoare la grădiniţa din Vizureşti, care i-a spus oaspetelui că una din fiicele sale locuieşte la Manchester şi lucrează la o fabrică de mobilă de bucătărie. 

"Se va întoarce în România?", a fost interesat să afle Prinţul de Wales. 

Femeia i-a răspuns că nu ştie, precizând însă că aceasta păstrează legătura cu fraţii şi surorile sale. 

La intrarea în şcoala din Vizureşti, în care învaţă 165 de copii, Prinţul Charles a fost întâmpinat şi de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, şi de senatorul Titus Corlăţean, cu care a schimbat câteva cuvinte. 

Ulterior, Rovana Plumb a spus că i-a mulţumit Prinţului Charles pentru că promovează imaginea României în lume. 

"I-am spus că ne bucurăm enorm că este aici, în judeţul Dâmboviţa, că îmi place să cred că formula VV - de la Viscri, aici, la Vizureşti - este una care se implementează pentru dezvoltarea localităţilor. (...) Îi mulţumim că a promovat enorm de mult imaginea României peste tot în lume. (...) La fel ca Alteţa Sa Regală, vrem în continuare să păstrăm tot ceea ce înseamnă tradiţii ale românilor şi, în acelaşi timp, să conservăm autenticitatea satului românesc", a adăugat Rovana Plumb. 

Punctul central al vizitei a fost reprezentat de intrarea Prinţului Charles în două săli de clasă. Într-una dintre acestea, elevii de clasa a V-a se aflau în timpul orei de limba franceză, prilej cu care Prinţul de Wales i-a întrebat pe copii dacă ştiu să citească şi să scrie în limba franceză şi dacă primesc multe teme pentru acasă. De asemenea, Prinţul Charles a folosit acest prilej pentru a-şi exersa exprimarea în limba franceză, întrebând-o pe profesoara Laura Beldiman la ce oră se termină cursurile. La ieşirea din sala de clasă le-a urat copiilor "Bonne chance!" (Succes - n.r.). 

A urmat vizita la elevii din clasa a VII-a, unde limba engleză este predată de diriginta Cristina Necşoiu. Prinţul Charles a fost interesat dacă elevii sunt buni la matematică, dacă primesc multe teme, dacă ştiu să scrie şi să citească în engleză şi dacă au învăţat această limbă inclusiv din programele difuzate la televizor. 

"Ce oră vă place cel mai mult?", i-a întrebat Prinţul Charles pe copii. 

Răspunsurile au fost diverse, de la istorie la limba română. 

La intrarea în grădiniţa din localitate, Prinţul a trecut în câteva secunde prin stări diferite, spaimă şi amuzament, după ce un bec din holul clădirii a pocnit. Incidentul a fost însă repede dat uitării, Alteţa Sa Regală vizitând apoi cele două săli unde învaţă aproximativ 40 de copii. 

Pe parcursul vizitei, Prinţul Charles a primit şi daruri - o floare din foi de porumb de la copii, o casetă din lemn, un album cu fotografii din timpul realizării proiectului Casei de cultură, dar şi o plachetă şi cărţi ilustrate cu principalele obiective turistice din judeţul Dâmboviţa. 

Cel mai amuzant moment al vizitei a fost acela în care Prinţul Charles a primit un set de trei mături, de diferite dimensiuni, de la primarul Marin Păun. Alteţa Sa Regală a afirmat că acestea sunt "foarte utile" şi a folosit-o pe cea mai mică pentru a-l ''peria'' pe primar pe costum. 

Ultimul obiectiv al vizitei Prinţul Charles la Vizureşti a fost la dispensarul local, unde Alteţa Sa Regală era aşteptat de numeroşi tineri şi copii. După ce le-a strâns mâinile tinerilor, Prinţul de Wales a schimbat câteva cuvinte şi cu copiii şi bătrânii din sat. 

Vizita Prinţului Charles la Vizureşti a fost unul dintre cele mai importante evenimente desfăşurate în acest sat. "A fost o mobilizare pe măsură", a remarcat directoarea şcolii, Nicoleta Sandu. 

Înainte de a se urca în maşina care l-a condus la aeroport, Prinţul Charles le-a urat tuturor "Paşte Fericit!". 

Vizita oficială a Prinţului Charles în România a început miercuri şi s-a încheiat vineri. AGERPRES

×