x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Tragedia de la Lupeni. Psihologul Mirela Zivari trage un semnal de alarmă: „Bullying-ul nu este o joacă și poate duce la consecințe dramatice pentru copii”

Tragedia de la Lupeni. Psihologul Mirela Zivari trage un semnal de alarmă: „Bullying-ul nu este o joacă și poate duce la consecințe dramatice pentru copii”

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2023   •   14:45
Tragedia de la Lupeni. Psihologul Mirela Zivari trage un semnal de alarmă: „Bullying-ul nu este o joacă și poate duce la consecințe dramatice pentru copii”
Sursa foto: FB Mirela Zivari

Într-un interviu recent acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, psihologul Mirela Zivari a subliniat importanța conștientizării legăturii între bullying și tentativele de suicid în rândul adolescenților. Deși adulții pot percepe uneori astfel de comportamente ca simple jocuri între copii sau tachinări, Zivari a avertizat că consecințele emoționale pot fi severe și că este crucial să acordăm atenție semnalelor.

„Este recunoscută legătura între bullying și tentativa de suicid și ar trebui să ne atragă atenția, chiar dacă de multe ori noi, adulții, considerăm că este o joacă între copii, că este o tachinare și tindem să minimizăm efectele pe care le-ar avea agresiunile repetate, din punct de vedere emoțional, nu neapărat fizic, asupra propriilor noștri copii", a declarat psihologul la Antena 3 CNN.

Zivari a subliniat, de asemenea, că perioada adolescenței este extrem de dificilă și că manifestările de bullying pot să nu fie întotdeauna legate logic de evenimente din viața copilului. În acest context, a evidențiat semnalele de alarmă la care părinții ar trebui să fie atenți, cum ar fi izolarea, schimbările comportamentale în somn și alimentație, precum și schimbările în comportamentul social.

„În al doilea rând, trebuie să recunoaștem și să insistăm că perioada adolescenței este o perioadă extrem de dificilă, când astfel de manifestări pot să nu fie legate în mod logic de un eveniment din viața copilului, pentru că este perioada în care ies la iveală foarte multe patologii pe care noi le recunoaștem și mai puțin tind să fie diagnosticate de către părinți sau cei apropiați

Însă izolarea, schimbările comportamentale ale copilului, atât din punct de vedere al somnului, cât și comportamentul alimentar, comportamentul social ne atrag atenția că se întâmplă ceva. Refuzul de a mai face activități pe care înainte le valorizau, plus perioade lungi de tăcere ar trebui să fie semnalele de alarmă că în viața copiilor noștri se întâmplă anumite lucruri despre care fie din rușine, fie din teamă sau din cauza unor manifestări depresive, ei sunt incapabili să le povestească celor din jur.

Există un comportament anterior”, a mai spus psihologul Mirela Zivari.

×