x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Povestea satului din Neamț unde toți locuitorii poartă același nume

Povestea satului din Neamț unde toți locuitorii poartă același nume

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2024   •   20:00
Povestea satului din Neamț unde toți locuitorii poartă același nume
Sursa foto: Primaria Comuna Bicazu Ardelean

Într-un sat din județul Neamț, fiecare locuitor poartă numele de Țepeș, iar pentru a se deosebi unii de alții, aceștia au ajuns să-și pună porecle. Comuna Bicazu Ardelean, cu aproximativ 3.600 de locuitori, administrează micuțul sat Țepeșeni, unde, din cei peste 300 de locuitori, 290 poartă numele de Țepeș.

Poștașul localității recunoaște că, la început, i-a fost dificil să-i distingă pe toți, dar a reușit să se obișnuiască datorită poreclelor pe care și le-au dat. „Ne cam încurcă. Numai după porecle ne mai desparte cumva. Majoritatea e Țepeș aici. Care au venit căsătoriți nu sunt, doar câteva familii", a declarat Țepeș Toader, un localnic, pentru Antena 3 CNN.

Legenda și istoria numelui

Legenda spune că domnitorul Vlad Țepeș s-ar fi refugiat în această zonă muntoasă, iar alte povești sugerează că mama sa s-ar fi retras la o mănăstire din apropiere. Numele de Țepeș, dat satului și adoptat de locuitori, provine din vizita domnitorului și faimosul său obicei de a-și trage dușmanii în țeapă.

Întâmplări hazlii și viața modernă

Vlad Țepeș, un tânăr din sat, a povestit o întâmplare amuzantă pentru Antena 3 CNN. El și verișorul său, care poartă același nume, au lucrat pentru un angajator din Germania, care, cunoscând legenda lui Dracula, i-a întrebat în glumă dacă sunt vampiri.

Satul azi

În prezent, mulți tineri din sat au plecat în străinătate, în țări precum Italia, Spania și Germania, reducând numărul locuitorilor la mai puțin de jumătate. „Restul, tot satul sunt Țepeș. Se mai fac deosebire datorită faptului că mai au poreclă din inițiale la nume, deci Țepeș Bobescu, Țepeș Greuruși, Țepeș Nica. Avem doar din alte sate rude fără numele Țepeș. Sunt care au venit din Primul Război Mondial cu nume de italieni", a explicat un alt localnic.

×
Subiecte în articol: Bicazu Ardelean Țepeșeni tepes