Poștașul localității recunoaște că, la început, i-a fost dificil să-i distingă pe toți, dar a reușit să se obișnuiască datorită poreclelor pe care și le-au dat. „Ne cam încurcă. Numai după porecle ne mai desparte cumva. Majoritatea e Țepeș aici. Care au venit căsătoriți nu sunt, doar câteva familii", a declarat Țepeș Toader, un localnic, pentru Antena 3 CNN.
Legenda și istoria numelui
Legenda spune că domnitorul Vlad Țepeș s-ar fi refugiat în această zonă muntoasă, iar alte povești sugerează că mama sa s-ar fi retras la o mănăstire din apropiere. Numele de Țepeș, dat satului și adoptat de locuitori, provine din vizita domnitorului și faimosul său obicei de a-și trage dușmanii în țeapă.
Întâmplări hazlii și viața modernă
Vlad Țepeș, un tânăr din sat, a povestit o întâmplare amuzantă pentru Antena 3 CNN. El și verișorul său, care poartă același nume, au lucrat pentru un angajator din Germania, care, cunoscând legenda lui Dracula, i-a întrebat în glumă dacă sunt vampiri.
Satul azi
În prezent, mulți tineri din sat au plecat în străinătate, în țări precum Italia, Spania și Germania, reducând numărul locuitorilor la mai puțin de jumătate. „Restul, tot satul sunt Țepeș. Se mai fac deosebire datorită faptului că mai au poreclă din inițiale la nume, deci Țepeș Bobescu, Țepeș Greuruși, Țepeș Nica. Avem doar din alte sate rude fără numele Țepeș. Sunt care au venit din Primul Război Mondial cu nume de italieni", a explicat un alt localnic.