x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Schimbări IMPORTANTE în Sectorul 6 al Capitalei. Spațiile comerciale nu vor mai putea fi subînchiriate

Schimbări IMPORTANTE în Sectorul 6 al Capitalei. Spațiile comerciale nu vor mai putea fi subînchiriate

13 Iun 2022   •   12:36
Schimbări IMPORTANTE în Sectorul 6 al Capitalei. Spațiile comerciale nu vor mai putea fi subînchiriate

Spațiile comerciale din Sectorul 6 din Capitală, care vor fi scoase la licitație, nu vor mai fi putea fi subînchiriate la suprapreț, potrivit unei decizii a Consiliului Local.

"Dispar samsarii de spaţii comerciale din Sectorul 6. Le subînchiriau cu profituri enorme. Adio, 'şmecheri din comerţ!'. Consiliul Local al Sectorului 6 a votat un proiect al Administraţiei Comerciale Sector 6 privind modul în care se pot închiria terenuri şi construcţii publice şi private. Astfel, spaţiile scoase la licitaţie de Primăria Sectorului 6 nu vor mai putea fi subînchiriate la preţuri de 2, 3, chiar 4 ori mai mari. Ca să vă faceţi o idee, un spaţiu închiriat de la Primărie cu 385 de euro + TVA a fost subînchiriat cu 1.400 de euro + TVA. Altul, închiriat cu 555 de euro, a fost subînchiriat către alţi 4 beneficiari cu câte 1.000 de euro pentru fiecare. Iar până acum, domeniul public şi privat aflat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6 nu beneficia de un cadru legal care să reglementeze posibilitatea închirierii acestuia prin procedura licitaţiei publice", transmite edilul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Circa 149 de spații comerciale sunt închiriate de la Primăria Sector 6 iar 35 dintre acestea sunt subînchiriate. 
"Cel puţin de atâtea se ştie, pentru că, prin vechile contracte semnate, chiriaşii nu au obligaţia să anunţe dacă şi când subînchiriază", se arată în comunicatul instituției. 

Noile prevederi stipulează că actele de închiriere vor conține prevederi stricte și vor fi aprobate de Consiliul Local. Valoarea minimă a chiriei va fi stabilită doar în baza unui raport de evaluare, întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR. Terenul sau construcţia supusă închirierii va fi scoasă la licitaţie publică. Câştigătorul licitaţiei va încheia un contract în care sunt cuprinse datele de identificare şi valoarea de inventar ale bunului închiriat, destinaţia acestuia, durata închirierii, preţul minim al închirierii şi contractul cadru cu clauzele contractuale obligatorii. Vor fi aplicate principiile transparenţei, concurenţei, protecția mediului şi şanse egale agenţilor economici interesaţi.
"Acest proiect elimină intermediarii, şmecherii din comerţ. Cine vrea să aibă un business plăteşte direct, prin licitaţie publică deschisă, la Primăria Sectorului 6. La revedere băieţilor deştepţi cu subînchirierile, că erau unii care aveau multe spaţii comerciale. Luau de la noi bunuri publice şi le dădeau mai departe, păstrându-şi un profit. De acum, fiecare act de închiriere va trece prin Consiliul Local. Pentru samsarii de spaţii comerciale este stop joc. Pentru noi, înseamnă transparenţă, banii direct în bugetul local şi un plus pentru comunitate. E doar o stare de normalitate care va începe de azi!", a spune Ciprian Ciucu.

 

×