x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Situație alarmantă în Tulcea: Doar în trei din cele opt localităţi din Delta Dunării există farmacii

Situație alarmantă în Tulcea: Doar în trei din cele opt localităţi din Delta Dunării există farmacii

07 Dec 2018   •   15:36
Situație alarmantă în Tulcea: Doar în trei din cele opt localităţi din Delta Dunării există farmacii

Doar în trei din cele opt unităţi administrativ-teritoriale din Delta Dunării există farmacii sau puncte de lucru ale acestora, populaţia din celelalte localităţi fiind obligată la cheltuieli suplimentare pentru transport dacă doreşte să îşi cumpere medicamente.

Directoarea generală a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Eugenia Vasile, a declarat vineri pentru AGERPRES că situaţia datează de mai mulţi ani, fiind cauzată în principal de lipsa medicilor.

"Farmaciile nu au deschis puncte de lucru, din cauză că nu sunt medici. Dacă ar deschide, ar trebui să fie în relaţie cu CJAS şi să elibereze şi reţete. Cum nu avem medici, nici farmaciile nu au avut vreun interes să-şi deschidă puncte de lucru", a menţionat Vasile.

În oraşul Sulina sunt două farmacii, iar în comunele C. A. Rosetti şi Sfântu Gheorghe există două oficine, puncte de lucru cu program restrâns ale unor farmacii.

"În prezent, avem cinci medici în Delta Dunării, trei în oraşul Sulina, unul în Chilia Veche şi unul în C. A. Rosetti", a mai spus reprezentanta CJAS.

În cele opt unităţi administrativ-teritoriale din Deltă trăiesc peste 11.000 de persoane, din care 7.708 sunt asigurate. Dintre acestea, 4.184 sunt înscrise pe listele medicilor de familie, în timp ce celelalte peste 3.000 de persoane figurează pe listele medicilor de familie din Tulcea.

"Când un medic vine pentru prima dată în Deltă, primeşte timp de şase luni o indemnizaţie lunară de circa 30.000 de lei pentru a-şi asigura dotarea cabinetului şi venitul propriu. Ulterior, este plătit în funcţie de capitaţie, iar fiindcă satele sunt depopulate, medicul primeşte circa 4.000 de lei pe lună, sumă din care trebuie să plătească utilităţile cabinetului, dar şi taxele şi impozitele. Pentru un venit foarte mic, niciun doctor nu stă în deltă", a menţionat directoarea CJAS Tulcea.

Circa 11.000 de persoane locuiesc în circa 20 de localităţi din opt unităţi administrativ-teritoriale situate în Delta Dunării, Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C. A. Rosetti, pe braţul Chilia al Dunării, Maliuc, Crişan, Sulina, pe braţul Sulina al fluviului, şi Sfântu Gheorghe pe braţul omonim al Dunării. Accesul în aceste localităţi se face exclusiv pe apă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: farmacii delta dunării