x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Situație GRAVĂ într-o zonă turistică din Ardeal. Apa este contaminată

Situație GRAVĂ într-o zonă turistică din Ardeal. Apa este contaminată

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2023   •   13:30
Situație GRAVĂ într-o zonă turistică din Ardeal. Apa este contaminată
Sursa foto: Profimedia

Una dintre cele mai frumoase zone turistice din Ardeal se confruntă cu o problemă gravă.

Pericol major în perla turistică din Ardeal, vizitată anual de 100.000 de oameni. Apa din zonă, contaminată cu nitriți și nitrați

În comuna Rimetea, din județul Alba, se află zeci de pensiuni dar apa este contaminată cu nitriți și nitrați. Regiunea este vizitată de mulți turiști care sunt acum în pericol deoarece apa nu poate fi consumată. 

În localitate există o instalaţie nouă şi modernă de furnizare a apei, aflată în proprietatea comunei, însă aceasta nu este autorizată.

"Deşi există infrastructura necesară, aceasta nu este folosită în mod corespunzător de către autorităţile locale. Colegii mei au prelevat probe, iar acestea nu sunt conforme. Au fost aplicate chiar şi sancţiuni.

Pe raza comunei funcţionează mai multe unităţi de alimentaţie publică, chiar pensiuni, unde este livrată apă neconformă", explică directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, care precizează că, pe termen scurt, consumul apei nu afectează sănătatea, dar în timp poate provoca boli, inclusiv cancer. 

"Aici, la Rimetea, atragem atenţia că ar trebui luate nişte măsuri de către primărie", a mai spus şeful DSP Alba.

Sistemul operat de administraţia locală din Rimetea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP. Este nevoie de proceduri, cum sunt tratarea cu clor a apei conform unor standarde și realizarea unui audit de apă.

Circa 100.000 de turiști ajung în zonă în fiecare an. Aici sunt deschise peste 50 de pensiuni, scrie adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: ardeal turism rimetea apă contaminată