x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Elevii din internatul prăbușit au văzut cum pereții încep să crape, dar nu au mai avut timp să iasă

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Elevii din internatul prăbușit au văzut cum pereții încep să crape, dar nu au mai avut timp să iasă

de Redacția Jurnalul    |    19 Dec 2023   •   15:15
Tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Elevii din internatul prăbușit au văzut cum pereții încep să crape, dar nu au mai avut timp să iasă

Elevii cazați în internatul din Odorheiul Secuiesc, al cărui zid s-a prăbușit, au văzut cum pereții încep să crape dar nu au mai avut timp să iasă din clădire. A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Astfel că 4 elevi, trei fete și un băiat, din cei 97 de copii ai internatului catolic au fost prinși sub dărâmături, în momentul în care un perete al clădirii s-a surpat și a căzut cu tot cu etaj.

Un pompier, aflat prin zonă în timpul liber, a sunat la  112 când a auzit zgomotul puternic din clipa prăbușirii și a văzut norul de praf.

Echipajele de pompieri sosite la fața locului au scos o fată, prima victimă, conștientă, și au dus-o la ambulanță. Cea de-a doua victimă, scoasă imediat după, era semiconștientă și i s-au acordat îngrijiri medicale.

Apoi, cea de-a treia, tot o fată, era inconștientă, în stop cardio-respirator și i s-au aplicat manevre de resuscitare. Ea a răspuns manevrelor, însă a rămas inconștientă, în comă. Ulterior, aceasta a fost transportată la spitalul din Târgu Mureș.

Toate fetele se aflau pe palierul etajului 1. Cea de-a patra victimă, un băiat în vârstă de 17 ani, a fost scos de sub dărâmături mult mai târziu. Acesta se afla la demisol în momentul prăbușirii zidului și a unei părți din clădire. După protocolul de 45 de minute de resuscitare, adolescentul a fost declarat decedat. 

Pompierii au acționat pentru îndepărtarea cărămizilor și molozului, iar la intervale regulate de timp făceau liniște pentru a auzi orice zgomot care ar fi putut duce la găsirea băiatului.

Forțele de salvare au fost suplimentate cu alte echipe, iar în sprijinul acestora au venit și salvamontiștii cu un câine de căutare, care l-a și găsit, de altfel, pe adolescentul decedat. 

Zona a fost delimitată, clădirea prezentând risc de prăbușire. 

Majoritatea copiilor cazați la internat nu se aflau în clădire. Structura s-a prăbușit după orele 16, când copiii au plecat în oraș, având activități extrașcolare. Dacă s-ar fi produs înainte de ora 16, tragedia ar fi fost și mai mare.

Un tânăr, frate al unuia dintre copiii din internat, spune că fetele rămase în clădire au sesizat când pereți au început să se crape și să cedeze, au văzut fisurile in ziduri și au alertat imediat pedagogul. Acestea s-ar fi întors să vadă ce se întâmplă, dar nu au mai avut timp să iasă.

O parte dintre copii au fost preluați de către părinți, iar alții au fost relocați la un alt internat al unui liceu reformat din localitate. 

Cauza probabilă a prăbușirii o reprezintă lucrările care se efectuau de către o firmă autorizată, pentru refacerea canalizării și sistemul de colectare al apelor pluviale în zona clădirii. Administrația locală spune că această clădire nu era încadrată in cele cu risc seismic, deși este o clădire foarte veche, relatează antena3CNN.

×
Subiecte în articol: elevi perete odorheiu secuiesc daramaturi