x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Vas medieval și 22 de monede antice din argint, găsite într-o pădure din Alba

Vas medieval și 22 de monede antice din argint, găsite într-o pădure din Alba

22 Sep 2022   •   14:56
Vas medieval și 22 de monede antice din argint, găsite într-o pădure din Alba
Sursa foto: IPJ Alba

Un tezaur monetar antic din epoca dacică, de o valoare patrimonială deosebită, a fost gasit într-o pădure din Alba. Este descoperirea autorităților după ce un tânăr din Mureș a găsit 22 de monede antice din argint în pădure.

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis, în septembrie, o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce în online a fost identificată postarea unei persoane, din care rezulta că, în august, a găsit 22 de monede antice din argint într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat reprezentanților administrației publice locale.

Pe 19 septembrie, oamenii legii și arheologii au identificat, într-o pădure din Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului, precizează Poliția.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

×