x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Zeci de fiole de Fentanyl, un opioid extrem de puternic, au dispărut de la Spitalul Judeţean Piteşti

Zeci de fiole de Fentanyl, un opioid extrem de puternic, au dispărut de la Spitalul Judeţean Piteşti

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   10:45
Zeci de fiole de Fentanyl, un opioid extrem de puternic, au dispărut de la Spitalul Judeţean Piteşti

Zeci de fiole de Fentanyl, un opioid puternic cu efect letal dacă nu este folosit corespunzător, au dispărut din farmacia Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Medicamentul era păstrat în farmacia unității medicale, iar procurorii încearcă să afle acum dacă fiolele au fost luate de pe traseul de distribuție către spital sau chiar din farmacie. Directorul spitalului a fost cel care a sesizat procurorii DIICOT.

Farmacia Spitalului de Urgență Pitești are lunar un stoc de aproximativ 300 de fiole de fentanyl.

Dispariţia a 25 de fiole a fost sesizată la ceva timp după primirea unui lot nou. Când a deschis dulapul de opioide, una dintre farmaciste a văzut căzută o cutie de fentanyl.

Cutia era uşoară, deşi era închisă şi cu sigiliu intact. Au deschis-o şi au văzut că este goală aşa că cei din conducerea spitalului au chemat Poliţia.

"S-a observat că era mult mai uşoară cutia de carton faţă de un ambalaj integru", a declarat Bianca Ramona Ciucă, farmacist şef.

Reprezentanții farmaciei cred că medicamentul a dispărut până să ajungă la ei, deşi tot ei spun că atunci când primesc astfel de substanțe verifică fiecare fiolă.

"Este posibil ca cele cinci cutii să fi fost inserate într-o comandă şi nu s-au observat", a mai precizat Bianca Ramona Ciucă, farmacist şef.

Dispariția opioidelor în zona în care sunt păstrate în farmacia spitalului a dus la montarea camerelor de supraveghere. În cadrul anchetei DIIICOT, vor fi audiaţi, atât angajaţii spitalului, cât şi toate persoanele care sunt angajate pe lanţul de distribuție.

Fentanylul are un traseu clar stabilit în spitale. Este cerut de medici printr-o condică în format electronic care conține datele pacientului căruia îi este administrat, iar ce rămâne dintr-o doză deschisă este aruncat într-un recipient special şi distrus. Medicii spun că este atât de puternic încât îi poate ucide pe cei care îl folosesc ca şi drog.

"Este un medicament la care survine decesul foarte repede  şi care nu este la îndemâna oricui, nu este utilizat de oricine", a declarat Luminiţa Galbenu, medic ATI.

 Procurorii DIICOT nu au făcut publice informații legat de ancheta de la spitalul din Pitești.

rapid

×
Subiecte în articol: fentanyl spital ploiesti