„Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 - 271 d. Hr., relevă o fundație solidă, construită de români, utilizată ulterior de sași în fortificarea orașului. Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană și vechimea milenară a orașului nostru”, susține Emil Boc.
Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale și ariei adiacente din zona centrală a Clujului.
„Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime și se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat orașul nostru la rang de municipiu. Aici, în parc, se află partea de Nord a cetății, care se întinde spre strada Napoca și până în zona Teatrului Puck”, mai spune primarul.
El susține că își dorește găsirea unei soluții de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii, „astfel încât să poată fi văzute de toți românii, de toți cei pasionați de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a națiunii române”.
Conform edilului, revitalizarea zonei Parcului I.L. Caragiale presupune o investiție de 3,8 milioane euro pentru recuperarea și amenajarea cursului de apă - Canalul Morii - și pentru un nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului. De asemenea, se vor planta arbori și arbuști, se va monta un nou mobilier urban și va fi restaurat bustul scriitorului I. L. Caragiale.
(sursa: Mediafax)