x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Boc anunță că zidul de incintă al orașului roman Napoca, descoperit într-un parc, va fi conservat

Boc anunță că zidul de incintă al orașului roman Napoca, descoperit într-un parc, va fi conservat

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2024   •   17:45
Boc anunță că zidul de incintă al orașului roman Napoca, descoperit într-un parc, va fi conservat

Zidul de incintă al orașului roman Napoca, descoperit în zona unui parc din Cluj-Napoca, va fi conservat, a anunțat luni primarul orașului, Emil Boc.

„Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 - 271 d. Hr., relevă o fundație solidă, construită de români, utilizată ulterior de sași în fortificarea orașului. Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană și vechimea milenară a orașului nostru”, susține Emil Boc.

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale și ariei adiacente din zona centrală a Clujului.

„Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime și se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat orașul nostru la rang de municipiu. Aici, în parc, se află partea de Nord a cetății, care se întinde spre strada Napoca și până în zona Teatrului Puck”, mai spune primarul.

El susține că își dorește găsirea unei soluții de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii, „astfel încât să poată fi văzute de toți românii, de toți cei pasionați de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată vadă istoria noastră, a națiunii române”.

Conform edilului, revitalizarea zonei Parcului I.L. Caragiale presupune o investiție de 3,8 milioane euro pentru recuperarea și amenajarea cursului de apă - Canalul Morii - și pentru un nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului. De asemenea, se vor planta arbori și arbuști, se va monta un nou mobilier urban și va fi restaurat bustul scriitorului I. L. Caragiale.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Emil Boc zid cluj-napoca