x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri “Nu mă privi de sus”, un proiect semnat Artan Korenica, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

“Nu mă privi de sus”, un proiect semnat Artan Korenica, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

de Luminita Ciobanu    |    24 Ian 2013   •   17:18

Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, începând cu 25 ianuarie, la Sala Acvariu, expoziţia de fotografie “Nu mă privi de sus”, de Artan Korenica.
“Nu mă privi de sus” este un proiect la care Artan Korenica a început să lucreze acum câţiva ani, fiind susţinut în decembrie 2011, de  Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveţiei, Fundaţia pentru o Societate Deschisă Kosovo şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, cu o contribuţie a Programului Artă şi Cultură, Budapesta. Fotografiile le-a realizat în apoximativ 12 luni după ce artistul-fotograf şi-a căutat “personajele” în comunităţile romă, ashkali şi egiptană din Kosovo, Albania, Macedonia şi Muntenegru. Şi a reuşit să capteze toate poveştile pe care dorea să le destăinuiască iar imaginile spun mai mult decât 1000 de cuvinte. Proiectul său  cuprinde o expoziţie fotografică şi un album. Persoanele surprinse în imagini aparţin mediilor sociale şi economice diferite, au o formare educaţională distinctă şi au felurite vârste. Albumul conţine fotografii din expoziţie, portrete şi imagini documentare prezentând condiţiile de viaţă ale celor surprinşi.

“«Trebuie să îi mulţumeşti în fiecare zi lui Dumnezeu că pielea ta este albă», mi-a spus odată prietenul meu. Când l-am întrebat de ce, mi-a spus că pentru lucrurile simple pe care eu le fac zilnic, fără să mă gândesc, el trebuie să lupte doar pentru că pielea lui e închisă la culoare. «Nu pot să lucrez oriunde vreau, nu pot să trăiesc oriunde vreau, nu pot să mănânc oriunde vreau, nu pot să stau în sala de clasă oriunde doresc. Doar pentru că sunt negru»”. Lucrând între New York şi Kosovo, m-am gândit că pot să fac ceva în acest sens. Prin munca mea, aş putea face ceva de dimensiuni mici şi, poate, cel puţin pentru o persoană, voi schimba prejudecăţile privind oamenii cu pielea închisă la culoare. Încet, încet, poate într-o zi, o să înţelegem că suntem toţi la fel. Este important pentru mine să îi arăt pe toţi oamenii aceştia muncind, mâncând, studiind şi jucându-se, folosindu-mă de portretele şi de ochii lor, pentru a artăta ceea ce au ei să îţi spună ţie, care îi vezi diferiţi. Doar pentru că ei aparţin comunităţilor rroma, ashkali sau egiptene, nu îi face să fie mai neimportanţi decât eşti tu”, spune autorul expoziţiei.
Artan Korenica s-a născut în Gjakova, Kosovo, în 1978. A început să lucreze ca fotograf de evenimente într-o şcoală. După ce s-a mutat la Prishtina, în 2000, s-a pregătit pentru a deveni specialist în arta cinematografică. A realizat câteva filme şi videoclipuri. În timpul lucrului ca asistent foto a început să facă fotografii pentru sine. Artan Korenica fotografiază de obicei pe o temă anume, preferând să realizeze reportaje în imagini care spun o poveste. Proiectele sale fotografice şi filmografice au, totodată, şi scop umanitar.

×
Subiecte în articol: muzeul ţăranului român