Inainte de Craciun, Guvernul a anuntat majorarea mai multor categorii de venituri incepand de la 1 ianuarie 2006.
Astfel, alocatia de stat pentru copii va fi de 24 de lei noi, iar indemnizatia acordata la nastere mamelor pentru fiecare dintre primii patru copii a fost majorata cu 9 lei, ajungand in prezent la 195 de lei. Alocatia familiala complementara si cea pentru sustinerea familiilor monoparentale vor fi majorate cu 5%. De exemplu, cuantumul alocatiei familiale complementare creste pentru familia cu un copil de la 32 de lei la 34 de lei, iar pentru cele cu patru sau mai multi copii, de la 48 de lei la 50 de lei. Limita de venituri nete lunare pe fiecare membru de familie, pentru familiile monoparentale care primesc alocatie de sustinere, se majoreaza cu 8 lei, pana la 168 de lei. Cuantumul alocatiei de sustinere pentru familiile monoparentale se majoreaza cu 2-4 lei noi.
MODIFICARE. Cei care primesc indemnizatii pentru cresterea copilului nu se vor mai asigura la
Casa de Pensii, incepand cu 1 ianuarie 2006, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii. Parintii vor trebui sa plateasca un impozit pe venit la stat, de unde vor primi de altfel indemnizatia respectiva.
Aceasta modificare este explicata de presedintele Casei de Pensii prin faptul ca statul doreste sa imbunatateasca natalitatea. "Din pacate, sistemul nostru, mostenind o serie intreaga de prestatii, a introdus si astfel de prestatii care nu sunt contributive sub nici o forma. Nu exista riscul social de a-si creste copilul, ca atare nu este un element pe care ti-l asiguri, ci este vorba de o politica natalitara a statului, care doreste, si pe calea aceasta, sa imbunatateasca natalitatea, adica sa imbunatateasca prognoza demografica, ce nu este foarte pozitiva", a declarat Seitan.
CUANTUMUL INDEMNIZATIILOR. Persoana care si-a intrerupt activitatea aducatoare de venit pentru ingrijirea copilului primeste 8 milioane pe luna. De acesti bani vor beneficia femeile (sau sotii acestora) care in ultimele 12 luni anterioare nasterii au realizat venituri supuse impozitarii. Aceasta suma va fi acordata parintelui solicitant pana cand copilul implineste 2 ani. In cazul in care copilul are un handicap, indemnizatia se va plati pana la implinirea varstei de 3 ani. Daca se va intoarce la activitatea respectiva, adica va obtine un salariu inainte de implinirea varstei de 2 sau de 3 ani a copilului, mama nu va mai primi cele opt milioane, dar va primi un supliment la venit de trei milioane.
PARINTI FARA VENIT. Incepand cu 2006, si parintii care nu au avut activitati care sa poata fi dovedite prin cartea de munca vor primi doua milioane de lei pe luna pana cand copilul implineste 2 sau 3 ani, dar si o crestere a alocatiei de stat pentru copii. In conditiile in care persoana care nu a lucrat se va duce la serviciu, pe langa cele doua milioane va mai primi un milion, deci va avea trei milioane pana cand copilul va implini 3 ani.